fbpx
Uutiset

Lepaan parlamentaarikot ovat lasten asialla

Hattula on saanut kaksi uutta, sanavalmista vaikuttajaa. Lotta Palo ja Venla Taipale toimivat hattulalaisten lasten äänitorvena seuraavat kaksi vuotta.

Heidät nimettiin aiemmin syksyllä kunnan edustajaksi valtakunnalliseen lasten parlamenttiin, ja marraskuussa he osallistuivat parlamentin ensimmäiseen istuntoon Tampereella.

-Siellä oli lähinnä tutustumista, mehän aloitetaan ensi vuoden alussa. Ekana päivänä oli kaikenlaisia tutustumisleikkejä ja toisena päivänä enemmän kuunneltiin ja mietittiin, tytöt kertovat.

Oma into ratkaisi

He käyvät molemmat Lepaan koulua, Lotta viidettä ja Venla neljättä luokkaa. Heitä yhdistää sekin, että molemmat ovat muuttaneet perheineen muutama vuosi sitten Lepaalle Hämeenlinnasta.

-Äiti rakastui ja siksi me muutettiin, kertoo Lotta.

Venlan perhe taas etsi isompaa taloa ja sellainen löytyi Lepaalta. Lotta kertoo, että uusia kavereita löytyi heti muuton jälkeen, ja samaa sanoo Venla.

Lasten parlamenttiin tytöt päätyivät, kun kunnan edustajiksi etsittiin innostuneita alakoululaisia, jotka haluavat vaikuttaa asioihin. Ehdokkaita oli muutamia muitakin, mutta Lotan ja Venlan itsestään laatimat kirjeet vakuuttivat valitsijat.

-Tämän vuoden loppuun asti meillä on edustajat Parolan koulusta, ja sieltä rehtori otti yhteyttä ja tarjosi vuoroa meille, kertoo Lepaan koulun rehtori Samu Rinne.

Lasten ajatukset esille

Suomen lasten parlamentti on nimensä mukaisesti valtakunnallinen vaikutuselin, johon kunnat ovat nimenneet edustajiaan. Parlamentti työskentelee tiiviisti yhteistyössä muun muassa lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aulan kanssa.

-Hän sanoi siellä Tampereella, että eihän aikuiset tiedä, mitä vaikka kymmenvuotiaat ajattelee. Siksi meidän pitää kertoa asioita, Lotta kertoo.

-Se on tärkeä työ, Venla lisää.

Parlamentin ensimmäisessä kokoontumisessa puhuttiin muun muassa kouluruuasta ja terveysasioista. Samoin Tampereella kannustettiin kuntia perustamaan paikallisia lasten vaikuttajaryhmiä.

Jatkossa parlamentti pitää viikoittain nettikokouksia, ja kasvokkain tavataan harvemmin.

-Se on chatti, vähän Habbo-hotellin tyyliin järjestetty, Venla kertoo.

Molemmat tytöt lupaavat kertoa omien koulukavereiden ja muidenkin hattulalaisten lasten terveiset parlamentissa.

Lotta Palo mainitsee, että hänellä on suora yhteys myös Hattulan päättäjiin, isäpuoli Ville Myllymäki kun istuu kunnanvaltuustossa.

-Se vaikuttaa kivalta hommalta, Lotta sanoo, ja tuumii, että voisi isompana kiinnostua itsekin politiikasta. (HäSa)

Menot