Uutiset

Lepolan asunnot halutaan irti arava-rajoituksista

Janakkalan palvelutalosäätiö haluaa päästä eroon arava-rajoituksista, jotka koskevat sen omistamia Lepolan vuokra-asuntoja Tervakoskella. Säätiö katsoo, että ilman näitä rajoituksia sillä olisi paremmat mahdollisuudet suunnitella asuntojen tulevaisuutta.

-Ongelmana on, että asuntoja on ollut välillä tyhjillään kuukausienkin ajan. Tähän ei olisi varaa, sillä kaukolämmössä olevien talojen kulut ovat kovat, sanoo säätiön toiminnanjohtaja Pirjo Paloneva.


Asunnot tuottavat tappiota säätiölle

Yksi ongelma on, että vuokrien perimiseen joudutaan käyttämään paljon aikaa. Vuokria on myös jouduttu korottamaan vuosittain kohonneiden kustannusten takia. Siitä huolimatta viime vuoden tilinpäätös oli tappiollinen.

Säätiön hallituksella ei ole Palonevan mukaan vielä suunnitelmia siitä, mitä asunnoille tehdään, jos Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus Ara myöntää vapautuksen arava-rajoituksista.

Lepolan asunnot on tarkoitettu ensisijaisesti vanhuksille, mutta niitä vuokrataan myös muille tarvitseville – etenkin nykyään, kun näiden asuntojen kysyntä ei ole vanhusten keskuudessa ollut kovin suuri.

-Lepolan vuokraamista vaikeuttaa sen maine, mutta maine ei mielestäni kyllä vastaa todellisuutta. Talot eivät ole rauhattomia, meillä ei ole ollut siellä mitään ongelmia, Paloneva sanoo.


Suojellut talot

Lepolan taloja on neljä, ja niissä on yhteensä 20 pientä vuokra-asuntoa. Talot on rakennettu 1930-1950-luvuilla, ja ne on suojeltu kaavalla. Talojen ulkoasua ei saa muuttaa. Arava-rajoitukset koskevat kolmea taloa ja 12:ta asuntoa.

Kolmen talon arava-rajoitukset johtuvat peruskorjauslainasta, joka on maksettu pois pankkilainalla vuonna 2002. Tätä pankkilainaa on jäljellä lähes 168 000 euroa.

Lepola sijaitsee Tervakosken koulua vastapäätä. Tällä hetkellä kaikissa Lepolan asunnoissa on vuokralainen.

Janakkalan kunnanhallitus puoltaa Lepolan vapauttamista aravarajoituksista. (HäSa)

Päivän lehti

19.1.2020