Uutiset

”Lepomäen linja” epäilyttää kokoomuskenttää – ”Kannatus keikkuisi 10 prosentin nurkilla”

Enemmistö Lännen Median kyselyyn vastanneista kokoomusvaikuttajista suhtautuu nuivasti puolueen kansanedustajaan Elina Lepomäkeen, kun he arvioivat, olisiko tästä tällä hetkellä puolueen puheenjohtajaksi.

Lepomäki on ainoa, joka on ilmoittanut julkisesti haastavansa Alexander Stubbin kesäkuun puoluekokouksessa Lappeenrannassa.

Lähes kolme neljästä (72,82 prosenttia) kyselyyn vastanneesta kokoomusvaikuttajasta valitsisi istuvan puheenjohtajan Alexander Stubbin jatkokaudelle, jos kesän puoluekokouksessa vastassa olisi vain Elina Lepomäki.

Lepomäen valitsisi puheenjohtajaksi reilu neljännes, 27,18 prosenttia, vastaajista.

Vaikuttajista peräti 236 antoi myös sanallista palautetta.

 

Nuori ja kokematon. Nämä ovat kuvailuja Lepomäestä, jotka nousevat usein esille kenttävaikuttajien kommenteista Lännen Median kyselyssä.

– Lepomäki on aivan liian kokematon ja tuntematon sekä puolueen puheenjohtajan että ministerin tehtäviin, sanoo kokoomuksen paikallisyhdistys Hirvensalo-Kakskerran Kansallisseuran puheenjohtaja Niko Aaltonen Turusta.

– Henkilökohtaisesti en valitsisi kumpaakaan, sillä Elina on kokematon ja Alex taas osoittanut olevansa kyvytön. Kokoomus on Alexin johdolla unohtanut olevansa koko kansan puolue, ja kokoava voima, sanoo Vuosaaren porvarien puheenjohtaja Ari Kähärä Helsingistä.

– Lepomäen aika tulee myöhemmin. Puheenjohtajalta vaaditaan myös kokemusta. Jos vahvempia ja kokeneempia ehdokkaita ei tule, niin Stubb, sanoo Jaakko Kyllönen Kuhmon Kokoomuksesta.

 

Vastaajille annettiin mahdollisuus kommentoida myös nimettömänä. Ohessa nimettömiä kommentteja, joissa Lepomäkeä kuvaillaan muun muassa kokemattomaksi.

– Elina Lepomäki on liian nuori ja kokematon vaativaan tehtävään. Lisäksi tehtävässä edellytetään neuvottelutaitoja ja kykyä kompromisseihin, koska politiikka on täynnä kompromisseja. Emme kaipaa enempää tähän maahan vastakkainasettelua tai eriarvoisuutta.

– Hyvä, että tulee haastajia, mutta Lepomäellä ei ole riittävää kokemusta vaikka tehokkuutta löytyykin. Stubbin ei olisi pitänyt lähteä ollenkaan puheenjohtajaksi, hänen vahvinta aluettaan ei suinkaan ole sisäpolitiikka vaan EU- ja kansainvälisen tason toiminta.

– Lepomäki on kyvykäs ja fiksu, mutta puheenjohtajalla täytyy olla aina karismaa ja attraktiivisuutta, jota hänellä ei (vielä) ole. Stubbin etuna ollut rentous, ja vanhoista poliitikoista poikkeava habitus on ollut ilmiselvästi syy hänen aikaisempaan kansansuosioonsa, mutta on valitettavasti kääntynyt (käännetty) häntä vastaan. Ovatko suomalaiset sittenkin vielä arvostamassa ’jäyhempää’ asiatyyppiä?

– Lepomäen talouslinjat ovat liian oikealla, liian kovia. Hänellä ei ole ymmärrystä normaalin keskituloisen palkansaajan arjesta.

 

Lepomäki tunnetaan markkinaliberaaleista näkemyksistään. Osa Lepomäkeä kannattavista paikallisyhdistysjohtajista pitää tämän näkemyksiä piristysruiskeena puolueelle.

– Elinan vahva talousosaaminen sekä uskallus kyseenalaistaa vallitseva olotila faktoihin perustuen olisi erinomainen piristysruiske Kokoomuksen arvojen kehittämiselle. Elina olisi varmasti erittäin pätevä valtiovarainministeri sekä innostava keulakuva puolueelle myös tulevia vaaleja ajatellen, sanoo Espoon Nuoret Järkiporvarit -yhdistyksen varapuheenjohtaja Antti Tervo.

– Kokoomus tarvitsee nyt lisää virtaa. Alex on ollut erinomainen puheenjohtaja ja hoitanut tehtävän mallikkaasti. Elina tarjoaa kuitenkin Kokoomukselle mahdollisuuden profiloitua enemmän oikealle ja astua pois Keskustan varjosta. Oikeistolainen markkinaliberalismi, yksilön vapauksien korostaminen sekä hallinnon ja sääntelyn minimointi on tie Suomen pelastamiseen. Se on uskallettava tehdä, kannatuksen hetkellisen menettämisen uhallakin. Elina uskaltaa sanoa suoraan että Suomen hallintokoneisto on liian raskas ja kallis. On liian paljon virkamiehiä jotka eivät tuota mitään. Elinalla on kokemusta myös liike-elämästä ja insinöörin logiikka, sanoo Konneveden Kokoomuksen puheenjohtaja Matti Hytölä.

Suurempi osa vastaajista kuitenkin näkee, että Lepomäen linja ajaisi puoluetta marginaaliin.

– Elina Lepomäki edustaa liian oikeistolaista äärikonservatismia. Kokoomus on maltillisten porvarilinjausten puolue, nimettömänä kommentoinut kokoomusvaikuttaja kirjoittaa.

– Elina Lepomäkeä arvostan asiantuntevana ja älykkäänä naisena. Pidän useita hänen linjauksiaan oikeansuuntaisina. Mutta demokratiassa ei voi vetää liian tiukkaa linjaa koska täytyy neuvotella toisten kanssa ja liian tinkimätön periaatteellisuus johtaa ulos neuvottelupöydistä, tämän olen nähnyt yli 10 vuoden ajan kuntapolitiikassa eli yhdyn niihin arvioihin, jotka pelkäävät puolueen ajautuvan marginaaliin jos Lepomäki valitaan puheenjohtajaksi. Stubbin keskustaoikeistolainen, humaani linja on minusta ihan hyvä. Ja sitähän pääsemme me jäsenet kesän puoluekokouksessa itse muokkaamaan.

– ”Lepomäen linjalla” kokoomus marginalisoituisi talousoikeistolaisten libertaarihaihattelijoiden näpertelykerhoksi, jonka ”periaateohjelma” koostuisi huonosti suomennetuista katkelmista Ayn Randia ja Ludvig von Misestä. Puolueen kannatus keikkuisi siellä 10 prosentin nurkilla. Kokoomus elää sisäisestä jännitteestään, joka karsii äärimielipiteet pois kauan ennen niiden pääsyä näinkään lähelle puolueen liturgiaa. Kokoomuksen markkinauskoisuus ei ole koskaan ollut ehdotonta, eikä sen sellaiseksi pidä muuttuakaan.

– Alex on nuori, oppimiskykyinen, oppimishaluinen, laajan yleissivistyksen omaava johtaja. Kokoomuksen ei tule valita kummaltakaan laidalta tulevaa kandidaattia, vaan ”keskeltä”. Kokoomuksen repivä puheenjohtajakisa nyt, kun Suomi todella tarvitsee tehtäviinsä keskittyviä johtajia, tulee Suomelle kalliiksi! Tuusulanjärven Kokoomuksen puheenjohtaja Juha Laine-Ylijoki sanoo.

 

Istuva puheenjohtaja saa myös paljon kehuja kokoomusvaikuttajilta. Muun muassa hänen osaamisensa ja kielitaitonsa saavat kiitosta.

– Alexander Stubb on kehittynyt puheenjohtajan ja ministerin tehtävissään ja on osoittanut olevansa luottamuksen arvoinen. Tärkeänä ominaisuutena pidän hänen laajaa asiaosaamistaan, kielitaitoaan ja yhteistyötaitojaan sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Mielestäni ei ole viisasta vaihtaa puheenjohtajaa liian useasti ja varsinkin, kun nykyinen puheenjohtaja on tehtävässään mies paikallaan. Aina on ollut ja aina tulee olemaan pyrkijöitä tämän kaltaisiin tehtäviin, mutta ei osata aina arvioida, kykeneekö tähän työhön, kirjoittaa Alavieskan Kokoomuksen puheenjohtaja Aili Nuorala.

– Valintani ei ole niinkään epäluottamuslause Elina Lepomäelle, vaan ääni status quon puolesta. Mielestäni Alexander Stubb ei ole tehtävässään epäonnistunut millään sellaisella tavalla, joka vaatisi puheenjohtajan vaihtamista. Vaikka monia hallitusohjelman kohtia tuleekin ajaa aggressiivisemmin eteenpäin, mielestäni Stubb on pärjännyt tehtävässään kohtuullisesti, kirjoittaa Salon Kokoomuksen Nuoret -yhdistyksen varapuheenjohtaja Olli Salomaa.

– Puheenjohtajallamme on puolensa. Kömmähdyksiä on toki ollut ja pahojakin. No, Siperia opettaa. Stubbin haasteisiin on kerrointa lisännyt heikko julkisuudenhallinta yhdistettynä ajoittain jopa ylirentoon habitukseen (fist bump jne.), joka ei minun mielestäni sovi kyseisessä asemassa olevan ministerin ja puheenjohtajan toimintatapaan eikä esiintymiseen. Politiikassa asiat tuppaavat olemaan sitä, miltä ne näyttävät, eivätkä aina välttämättä sitä mitä ne oikeasti ovat, tätä hän ei ihan tunnu ymmärtävän. Puheenjohtajan pestissä hän kestää muuten kyllä vertailun asiaperustein argumentoitaessa kenen tahansa puoluejohtajan kanssa. Ei ole olemassa järjellisiä perusteita johtajan vaihtamiseen kesken vaalikauden ja tässä yhteiskunnan kannalta haastavassa murrostilanteessa tulevan vaaliputken alla. Parannettavaa on toki paljonkin. Uskon kuitenkin, että puoluekokouksessa tulee eväitä ja evästystä puheenjohtajan pestin hoitamiseen menestyksellä tulevaisuudessakin. Tällä kertaa on vanhassa vara parempi, vaikka haastaja onkin erinomainen ja tuo varmasti jo olemassaolollaan ja argumentoinneillaan mukanaan uusia raikkaita tuulia puolueen linjasta keskusteltaessa, Hämeenlinnan kansallisseuran puheenjohtaja Seppo Saarinen kirjoittaa.

– Alexander Stubb on hoitanut tehtävänsä kohtuullisen hyvin olosuhteet huomioiden. Hän on poikkeuksellisen fiksu ja ratkaisuhakuinen. Kokoomus ei ole siinä asemassa, että se voisi sanella toisille osapuolille. Olen ymmärtänyt, tai ainakin niin toiset puolueet väittävät, että hallitusohjelma on kokoomuspainotteinen. Tässä tilanteessa ei ole järkevää keikuttaa venettä, vaan antaa nykyiselle ministeriryhmälle työrauha. SDP:ssä puheenjohtajataistelu laittoi puolueen sekaisin ja samalla rampautti koko silloisen hallituksen loppukaudeksi. Elina Lepomäki on terävä kansanedustaja, mutta hänen aikansa ei ole vielä, kertoo Virtain kokoomuksen varapuheenjohtaja Pentti Tikkanen.

 

Lue lisää: Kokoomusvaikuttajien sanallisia kommentteja Stubbista ja Lepomäestä (PDF)

Lue lisää: Kokoomusvaikuttajien sanallisia vastauksia siitä, millainen linja kokoomuksen pitäisi valita (PDF)

 

 

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic