Uutiset

Leppä ministeriksi – omistajaohjaus pois Sipilältä

Jari Leppä on Suomen uusi maa- ja metsätalousministeri. Nimitys käytännössä varmistui keskustan puoluehallituksen, eduskuntaryhmän ja Euroopan parlamentissa toimivan valtuuskunnan yhteiskokouksessa torstaina aamulla. Yhteiskokous nimesi Lepän ehdokkaaksi yksimielisesti pääministeri Juha Sipilän esityksestä.

Leppä on 57-vuotias viidennen kauden kansanedustaja Kaakkois-Suomesta Pertunmaalta. Leppä on maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja.

– Jari Leppä on ollut jopa kymmenen vuotta maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajana, pääministeri Sipilä hehkutti.

Leppä kertoi lyhyessä tiedotustilaisuudessa olevansa kiitollinen saamastaan tuesta.

– Tätä ministerin tehtävää on hoidettava käytännönläheisesti. Kannattavuus on suomalaisen maanviljelijän suurin ongelma nykyisin. Maatalouspolitiikka on kehitettävä. Kimmo Tiilikainen on tehnyt jo hyvää työtä, Leppä kertoi.

Uusi ministeri vannoi kannatusta muun muassa kiertotaloudelle sekä kotimaisen elintarvikealan kasvattamiselle.

Koulutukseltaan Leppä on maanviljelysteknikko. Ennen kansanedustajan uraa hän on ollut maanviljelijä ja yrittäjä sukutilallaan. Tilan päätuotantosuunta on maidontuotanto, lypsylehmiä on 70. Maidontuotannon lisäksi tilalla harjoitetaan metsätaloutta, mökkien vuokrausta ja hevosten kasvatusta. Leppä kertoo kotisivuillaan, että hänen Antinmäen tilansa on ollut sukunsa omistuksessa jo vuodesta 1539 lähtien.

Tasavallan presidentti päättää Lepän nimityksestä viikon kuluttua perjantaina 5. toukokuuta.

Leppä on naimisissa ja perheessä on myös vuonna 2011 syntynyt tytär. Harrastuksiin kuuluvat liikunta, raviurheilu, metsästys ja harrastajanäytteleminen.

Keskustan yhteiskokouksessa päätettiin myös siitä, että valtion omistajaohjausasiat siirtyvät pääministeriltä elinkeinoministeri Mika Lintilälle (kesk). Samalla Lintilältä siirtyvät energia-asiat ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle.

– Tiilikaisella on näin vastuullaan ilmastopolitiikka. Tätä järjestelyä kadehditaan varmasti muissa maissa. Halusin hallituskauden alussa näyttää osaltani esimerkkiä ja ottaa kaksi kokonaisuutta hoidettavakseni. Nyt jaamme tasaisemmin taakkaa, pääministeri Sipilä kertoi.

Turkulaisesta Annika Saarikosta on Sipilän mukaan tulossa perhe- ja peruspalveluministeri kesän aikana. Saarikko korvaa ennalta sovitun järjestelyn mukaisesti Juha Rehulan ministerinä.

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic