fbpx
Uutiset

Leveä rintama avaa tietä bioenergialle

Kokoomuksen varsinaissuomalainen kansanedustaja Pertti Hemmilä on kerännyt allekirjoitukset yli 120 kansanedustajalta lakialoitteeseen, jossa hän esittää tuntuvaa verokevennystä biopolttoaineille. Esityksellä on takanaan eduskunnan selvä enemmistö ja lakialoitteen kannattajia on jokaisesta eduskuntaryhmästä.

Mikäli esitys jalostuu laiksi asti, se merkitsisi bioperäisen bensiinin hinnanlaskua noin 70 sentillä ja dieselin 40 senttiä litralta. Tuolloin biopolttoaineista tulisi kilpailukykyisiä perinteisten maaöljypohjaisten liikennepolttoaineiden kanssa.

Bioenergian tuntuvaa lisäämistä valmistellaan nyt laajalla rintamalla. Neste rakentaa parhaillaan uutta biodieselin jalostamoa Porvooseen. Raaka-aineensa tehdas hankkii sieltä, mistä halvimmalla saa eli ei välttämättä kotimaasta vaan maailmanmarkkinoilta maailmanmarkkinahintaan.

EU:n sokeriuudistus pyyhkäisi Suomesta pois toisen sokeritehtaan. Nyt Salon tehtaalle mietitään uutta käyttöä, eikä bioetanolin tuotannon käynnistämistä ole suljettu vaihtoehtojen ulkopuolelle.

Vireillä on myös muutama yksityinen tehdashanke. Muun muassa renkolainen Suomen Biojalostus Oy kyselee jo kunnilta kiinnostusta tehtaan sijoittamiseksi.

Bioenergian käytön lisäämiselle on nyt monta perusteltua syytä. Öljyn maailmanmarkkinahinta on pysytellyt ja pitkään korkeana. Asiantuntijat eivät lupaa halvan öljyn ajan palaavan enää koskaan.

Kansainvälinen Kioton ilmastosopimus edellyttää päästöjen vähentämistä, mikä lisää fossiilisten polttoaineiden käyttökustannuksia muun muassa päästökiintiöiden kauppahintoina.

Länsimaissa lähes hallinnasta ryöstäytynyt maatalouden ylituotanto pakottaa etsimään pelloille uutta käyttöä. Peltoenergia onkin tällä hetkellä varteenotettava vaihtoehto elintarvikkeiden tuotannolle.

Euroopan unioni on asettanut tavoitteeksi, että vuoteen 2010 mennessä biopolttoaineiden osuus liikenteessä pitää olla 5,75 prosenttia.

Suomi tulee auttamattomasti jälkijunassa, sillä tällä hetkellä vain 0,1 prosenttia liikennepolttoaineista on biopohjaisia.

Bioenergialle on juuri nyt yhteiskunnallinen tilaus. Asenteet ovat muokkautuneet sille suosiolliseksi, mutta kovin kanto kaskessa ovat valtion keräämät verotulot.

Jo EU:n tavoite biopolttoaineiden alle kuuden prosentin osuudesta merkitsee noin 170 miljoonan euron verotulojen menetystä, jos siitä ei peritä valmisteveroa.

On selvää, että syntyvä verottulojen menetys paikataan tavalla tai toisella. Rahat kiskotaan autoilijoilta tiemaksuina, kasvavina käyttömaksuina tai muina veroluonteisina rasituksina.

Kaikki merkit viittavat kuitenkin siihen, että Suomessakin siirrytään hiljalleen sanoista tekoihin, selvityksistä toteutukseen.

On utopistista kuvitella, että maaöljyn aika on nopeasti ohi ja koko maailma siirtyy uusiutuviin energialähteisiin. Lähivuosina ja vuosikymmeninä nähdään monipuolinen kirjo eri energialähteitä käytettävän joko yhdessä tai erikseen.

Menot