Kolumnit Uutiset

Levikit kasvuun Trumpin ansiosta

Amerikan laatulehdet saavat kiittää presidentti Donald Trumpia!

Parhaimmatkin myyntitempaukset kalpenevat sen rinnalla, mitä Yhdysvaltain tuore presidentti saa aikaan.

Mitä enemmän hän haukkuu laatumedian toimittajia ja halveksii kustantajia kyseenalaistamalla heidän toimintaansa, sitä paremmin näköjään sujuu lehtien tilausmyynti.

Asiantuntijoiden mukaan tilausten kasvun ja Trumpin valtaannousun ajankohdat sopivat hyvin yhteen.

Esimerkiksi Washington Post kertoo rikkoneensa kaikkien aikojen tilausennätyksensä ja The New Yorker -lehden tilausmäärä nousi alkuvuodesta 230 prosenttia.

Perinteisen The New York Timesin digitilausten määrä kasvoi jo yli kolmen miljoonan ja kasvu jatkuu.

Edellä mainitusta voinee vetää sen johtopäätöksen, että amerikkalaiset haluavat yhä enemmän hankkia tietoja luotettaviksi kokemistaan lähteistä. Tilaamalla laatulehden halutaan myös ottaa kantaa vapaan ja riippumattoman tiedonvälityksen puolesta.

Pois laskuista ei voi jättää myöskään yleistä kiinnostusta. Trumpin tempaukset tarjoavat median seuraajille herkkupaloja hopealautasella.

Torpatut lakiesitykset, yksittäiset möläytykset, perättömät väitteet, hallinnon irtisanomiset ja -sanoutumiset sekä tutkimukset hänen lähipiirinsä Venäjä-kytköksistä tuottavat jatkuvasti kohuotsikoita.

Trumpista on uutisoitu kaikkialla maailmassa paljon enemmän kuin aikaisemmista Yhdysvaltain presidenteistä.

Hänen poikkeukselliset, poliittiset linjauksensa saavat vastakin runsaan mediahuomion. Siitä voidaan olla varmoja.

Trumpin lisäksi toimittajia painavat ahtaalle viranomaiset. Ainakin kuutta amerikkalaista journalistia uhkaa pitkä vankeustuomio ja roimat sakot, koska he kuvasivat ja raportoivat Trumpin virkaanastujaisten yhteydessä järjestettyä mielenosoitusta.

Syyte tuli osallistumisesta mellakointiin.

Syytteet ovat herättäneet ammattipiireissä pahennusta ja pelkoa. Miten uskaltaa toimia jatkossa?

Laatumedioiden levikkimyynti ole ainoa Trumpista hyötyjä.

Hänen puheensa yritysverojen kevennyksistä, ilmastosopimusten romuttamisesta ja jopa protektionismista ovat saaneet pörssikurssit ennätysmäiseen nousuun.

Pölhöt, epävakaasta persoonasta kielivät twiitit eivät ainakaan toistaiseksi ole saaneet markkinoita hermostumaan, joskin varovaisuus lisääntyy.

Päivän lehti

3.6.2020