fbpx
Uutiset

Libyassa etusijalla on pakolaisten auttaminen

Libyasta pakenevien humanitaarinen auttaminen keskeistä EU:n keskusteluissa. Toiseksi keskustellaan, millä tavalla EU pystyy tukemaan alueen sosiaalista ja taloudellista kehitystä, kertoi ulkoasiainministeriön alivaltiosihteeri Ritva Koukku-Ronde maanantaina Hämeenlinnassa.

-Libyassa tilanne on vakava ja se elää koko ajan.

Koukku-Ronde sanoi kansainvälisen yhteisön toimineen Libyassa, niin kuin kansainvälisten pelisääntöjen mukaan kuuluu toimia.

-Kansainvälisiin pelisääntöihin kuuluu, että valtioiden tulee pitää huolta kansalaisistaan ja heidän turvallisuudestaan. Libyan johto on toiminut vastoin tätä periaatetta.

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi eilen, ettei Suomi osallistu Libyan lentokiellon toteuttamiseen eikä ole saanut pyyntöä osallistumiseen.

-Positiivista Pohjois-Afrikassa on, että ihmiset hakevat avoimuutta, demokratiaa ja ihmisoikeuksia itselleen, Koukku-Ronde sanoi.

Olennaista on tukea demokratiakehitystä

Eurooppa-neuvosto käsitteli 11. maaliskuuta ylimääräisessä huippukokouksessaan Pohjois-Afrikan tilannetta. Tiedonannossaan neuvosto määritteli, millä tavalla EU voi tukea yhteiskunnallista ja taloudellista kehitystä Pohjois-Afrikassa.

Ulkopoliittinen edustaja Margaret Ashton kiteytti EU:n tukiohjelman kolmeen käsitteeseen, jotka ovat raha, markkinoiden avaaminen ja liikkuvuuden lisääminen.

EU:n tuessa keskeistä on tukea demokratian kehittymistä ja instituutioiden rakentamista, ihmisten liikkuvuutta ja talouskehitystä.

Suomi katsoo, että EU on tukiohjelmassaan Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maille oikealla linjalla.

-EU on oikealla linjalla, että lähdetään tukemaan kunkin maan tilannetta ja tuetaan maita niiden omista lähtökohdista, Koukku-Ronde tarkensi.

Köyhyyden poisto torjuu konflikteja

Maiden suuri ongelma on, että koulutetuilla nuorilla ei ole työtä, ei tulevaisuudennäkymiä, ei mahdollisuutta eikä halua vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa. Tunisiassa alle 25-vuotiaita nuoria on 42 prosenttia väestöstä ja Jemenissä 65 prosenttia.

Siellä tarvitaan työpaikkoja ja taloudellista aktiivisuutta.

-Egyptissä pitäisi saada turismi ja vienti elpymään, koska niistä maa saa tuloja. Nopea eteneminen poliittisissa uudistuksissa on tärkeä saada etenemään, jotta vastataan kansalaisten huutoon.

Alivaltiosihteeri Koukku-Ronde sanoi, että köyhyyden poisto on parasta konfliktien torjuntaa.

-Afganistaniin pitäisi saada aikaan taloudellista kehitystä ja talouselämän vaihtoehtoja mm. oopiumin viljelylle. Sinne pitäisi saada kansainvälisiä investointeja, mutta kukaan ei investoi niin turvattomaan maahan.

Sama pätee hänen mukaansa Palestiinaan ja Afrikan sarveen.

-Merirosvoille pitäisi saada vaihtoehtoisia työpaikkoja ja tulevaisuuden perspektiiviä elämäänsä.

Alivaltiosihteeri Koukku-Ronde luennoi Hämeen kansanedustajaehdokkaille Suomen ulkopolitiikasta Kanta-Hämeen Eurooppatiedotuksen tilaisuudessa. (HäSa)

Menot