Uutiset

Lidl ostaa Janakkalalta yli 13 hehtaaria lisämaata

Saksalainen Lidl-yhtiö on ostamassa Janakkalan kunnalta yli 13 hehtaarin maa-aluetta. Kyse on Lidlin nykyisen jakelukeskustontin laajentamisesta.

Laajennus on merkittävä, sillä Rastikankaalla sijaitsevan tontin koko kaksinkertaistuu – ennestään Lidlillä on noin 13 hehtaarin tontti. Myös rakennusoikeus tuplaantuu.

Kaavamuutos tammikuussa

Janakkalan valtuusto päätti Rastikankaan kaavamuutoksesta tammikuun lopulla. Lidl on kertonut julkisuudessa jo aiemmin, että se toteuttaa kaupan heti, kun kaavamuutosasia on selvä. Kaupasta on myös esisopimus kunnan kanssa.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut laajennusasiasta vastaavia Lidlin johtajia perjantaina. Yhtiöstä kerrottiin, että se tiedottaa kaupasta ensi viikon perjantaina.

Lidlillä on Rastikankaalla 3,8 hehtaarin (38 000 neliömetrin) jakelukeskus, ja uusi kaava mahdollistaa runsaan 6,5 hehtaarin (65 000 neliön) laajennuksen. Lidlistä kerrottiin viime elokuussa, että hallia on tarkoitus laajentaa vähitellen.

Prittinen korostaa, että kyse on Hämeenlinnan seudulla todella isosta hankkeesta. Hän vertaa sitä moottoritien varteen Moreeniin nousseeseen Etra-halliin, jota on sanottu jättihalliksi.

-Lidlin tontille mahtuisi kuitenkin kuusi Etra-hallia. Nykyinenkin Lidlin halli on selvästi suurempi kuin Etra.

Yritystontin hinta on Janakkalassa kolme euroa neliöltä, joten tontin hinnaksi tulee vajaat 400 000 euroa. Lisäksi Lidl korvaa kunnalle 80 000 euron korvauksen siitä, että Rastivainiontie jää tonttilaajennuksen alle.

-Pinta-alaltaan tämä on Janakkalan historian suurin yksittäinen myyntikauppa, jonka kunta on tehnyt tonttimaasta, Prittinen sanoo.

Vieressä toinen jättitontti

Kaavamuutoksen yhteydessä muodostettiin myös uusi, noin 26 hehtaarin jättitontti Lidlin tontin viereen. Niin suuresta tontista ei ole vielä ollut kyselyjä.

-Koko tontista ei ole ollut keskusteluja, mutta jotkut yritykset olisivat kiinnostuneita pienemmästä tontista sillä alueella, Prittinen sanoo.

Jättitontin voisi jakaa neljään osaan. Tuloksena saatavat tontit olisivat edelleen melko isoja (noin kuuden hehtaarin kokoisia).

-Tontti haluttaisiin kuitenkin pitää nykyisellään, jotta se olisi käytettävissä, jos tulee jokin iso hanke. Mutta jos sinne on tulossa tarpeeksi kiinnostavia yrityksiä, se saatetaan viipaloida.

Kaiken kaikkiaan alkuvuosi on ollut Prittisen mukaan melko vilkasta aikaa. Yhteydenottoja on riittänyt.

-Jos tämä vilkkaus jatkuu, Rastikankaan laajentamista länteen kannattaisi alkaa suunnitella aika pian. Kuntahan omistaa sillä suunnalla maata 24 hehtaaria, Prittinen muistuttaa.

Jättitonttia lukuun ottamatta Rastikangas alkaa olla myyty loppuun.

-Siellä on jäljellä muutama runsaan hehtaarin tontti, joita voi yhdistellä tai jakaa tarpeen mukaan. Mutta jos kaikki kyselyt toteutuvat, sinne ei jää mitään. (HäSa)