Uutiset

Lihateollisuus on toimialana kypsä

Suomalaisen lihateollisuuden saneeraus on ollut jatkuva prosenssi koko EU-jäsenyyden ajan. Jo sitä ennen monet fuusiot ja yrityskaupat harvensivat yritysten määrää.

Lihateollisuus on selvinnyt EU-jäsenyydestä ehkä paremmin kuin osattiin odottaa. Kuluja ankarasti karsimalla ja tuotantoa keskittämällä jäljellä olevat yritykset ovat joten kuten säilyttäneet kilpailukykynsä.

Rajojen auettua markkinat ovat avoimia elintarvikkeiden tuonnille. Tästä huolimatta tuontitavara ei ole naudanlihaa lukuunottamatta juurikaan saanut jalansijaa. Kotimaista tuotantoa suojelevat myös kulutus- ja makutottumukset. Suomalainen on mieltynyt lenkkiinsä, jonka maku ja koostumus ovat jäljittelemättömiä.

HK Ruokatalon tiistainen ilmoitus kahden tehtaan sulkemisesta ja viidensadan työpaikan lopettamisesta oli odotettu. Vaatimaton tulos ja lukuisiin tehtaisiin hajautettu tuotanto ovat kielineet tehostamistarpeesta.

Turun ja Tampereen tehtaiden sulkemispäätös merkitsee Vantaan ja Forssan yksiköiden vahvistumista. Ratkaisu on kipeä potkut saaville työntekijöille, mutta erittäin tervetullut Forssalle ja laajemmin koko Kanta-Hämeelle. Forssa on jo vuosia rämpinyt vaikeuksissa, kaupungin asukasluku ja työpaikkojen määrä ovat jatkuvasti laskeneet. Forssa ei ole kunnolla toipunut 1990-luvun lamavuosista.

Lihayhtiön investoinnit Forssan laitokseen sementoivat sen paikkakunnalle. Uusia työpaikkoja ei merkittävästi nykyisten kuudensadan lisäksi ole luvassa, sillä tuotannon laajennus perustuu automaation lisäämiseen.

HK Ruokatalon ohella mikkeliläinen Järvi-Suomen Portti vähentää työntekijöitään. Yhtiö on kilpailijoitaan vakavammassa tilanteessa ja yrittää velkasaaneerauksen avulla jatkaa toimintaansa.

Lihateollisuuden saneeraukset tähtäävät kilpailykyvyn palauttamiseen. Ruokakauppaa hallitsee kaksi suurta ryhmittymää, jotka pakottavat myös lihateollisuuden tehostamaan toimintaansa. Ankarassa hintakilvassa menestyvät vain ne, jotka puristavat kustannuksensa mahdollisimman alas.

Kuka sitten korjaa potin entistä tehokkaammasta lihanjalostuksesta? Yhtiöiden omistajat saavat odottaa muhkeita voittojaan vielä pitkään. Lihantuottajille asti teollisuuden kustannustehokkuus ei juuri ulotu, mutta heille on merkitystä sillä, että lihalle löytyy markkinat.

Kauppa on perinteisesti huolehtinut omista katteistaan. Kova kilpa on pitänyt kuluttajahinnat toistaiseksi kurissa. Jos liha-ala ajautuu kustannuskriisien kautta entistä harvempiin käsiin, kilpailu voi vähentyä.

Jo nyt keskisuuret yritykset ovat suurissa vaikeuksissa. Muutamille pienille on tilaa paikallisesti, mutta suurten kauppaketjujen valikoimiin niiden volyymi ei riitä.

Suomalainen lihateollisuus alkaa toimialana olla koko lailla kypsä. Kasvumahdollisuudet kotimaassa on käytetty loppuun. Niinpä Atria ja HK Ruokatalo ovat laajentuneet yritysostoin naapurimaihin.

Toistaiseksi kotimaan kysynnän kattava tuotanto on sijoittunut Suomeen. On ehkä vain ajan kysymys, kun tutut tuotteet valmistetaan ulkomaisissa tytäryhtiöissä.

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic