Uutiset

Lihavuutta ei torjuta verotempuilla

Hämeenlinna 30.10.2005

Suomen Akatemian ja lääkäriseura Duodecimin kolmipäiväinen kokous pohti lihavuuden ongelmaa ja yritti keksiä suomalaisten ylipainon torjumiseksi mahdollisimman purevia keinoja.

Konsensuskokous päättyi arvioon, jonka mukaan kasvisten, hedelmien ja marjojen arvolisäveroa olisi paikallaan keventää. Lihavuuden torjuntaan hetkeksi keskittyneet voimat siis laskevat, että suomalaiset söisivät enemmän terveellistä ruokaa, jos se ei olisi niin kallista.

Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puska korostaa Helsingin Sanomien haastattelussa, että on kovin helppo esittää verojen alentamista. Mistä valtio saa menetettyjen verojen tilalle tuloja, Puska perää.

Pääjohtaja Puskan huoli on itse asiassa lähes turha, jos terveellisen ruuan verojen lasku toimisi toivotulla tavalla. Kun terveellistä ruokaa myytäisiin aiempaa enemmän ja kansa laihtuisi ja tervehtyisi, valtiolle olisi kokonaisuudessaan varsin pienestä verorukkauksesta lopulta pelkkää etua.

Ongelma on siinä, ettei tämä lihavuuden torjuntamalli mitä todennäköisimmin toimi. Mihin perustuu käsitys, etteivät suomalaiset osta kasviksia, hedelmiä ja marjoja niiden korkean hinnan vuoksi? Varsinkin kalliin – ja murheellisen usein epäterveellisen – valmiin ruuan rinnalla asiantuntijoiden suosittelema kasvisvetoinen ruoka on edullista.

Viime kädessä kysymys on yksittäisten ihmisten valinnoista. Suomalaiset ovat vähitellen, salakavalasti, oppineet keräämään ostoskoriinsa elintarvikkeita, jotka maistuvat, mutta jotka nakertavat vähitellen ihmisen terveyttä.

Ruoka – olipa se melkein mitä hyvänsä – ei edes ole lihavuuden yksi ja ainoa syy. Lihomiseen vaikuttavat myös perintötekijät sekä kaksi hyvin arkipäivästä tekijää: päivittäinen ruuan ja liikunnan määrä. Kun ihminen syö enemmän kuin kuluttaa, hänen painonsa tahtoo väistämättä nousta.

Terveellisen ruuan veroale tuskin toteutuu, samaa voi sanoa epäterveellisen ruuan haittaverosta. Hyvällä tahdollakaan Suomessa ei pystytä tekemään päätöksiä siitä, miten haittaveroa tulisi elävässä elämässä soveltaa.

Lihavuuden konsensuskokous kannatti kuitenkin järjestää, vaikka veroratkaisuista ei olekaan suomalaisten terveyttä uhkaavan ongelman ratkaisijaksi. Kokous sinänsä todistaa, että terveydenhuollon ammattilaiset myöntävät lihavuuden kiistattomat riskit. He myös korostavat kansan tarvitsevan apua lihavuuden torjumiseksi.

Terveydenhuollon on puututtava lihavuuteen nykyistä määrätietoisemmin, perää kokouksen puheenjohtaja, professori Matti Uusitupa Mediuutisten haastattelussa. Lääkäreiden aseeksi hän suosittelee vaakaa ja mittanauhaa. Professori Pertti Mustajoen mielestä ylipainoista ei saa syyllistää vaan kunnioittaa.

Lääkärit ovat lihavuuden torjunnassa eturintamassa. Heidän asemansa ei ole kadehdittava, sillä hyvinvointivaltiossa lääkäri mielletään edelleen lääkkeiden määrääjäksi eikä totuudenpuhujaksi, joka suosittelee ylipainoiselle liikuntaa sekä terveellistä ruokaa.

Lääkärit ovat lihavuuden torjunnassa eturintamassa.

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic