fbpx
Uutiset

Liigakentiltä bisnesmaailmaan

Jalkapalloilija Markus Joenmäki on tällä hetkellä 27-vuotias, eli pelaaja parhaassa iässä. Kuluneen jalkapallokauden lopulla hän päätti kuitenkin jättää Veikkausliigan ja aloittaa osakkaana henkilöstö- ja rekrytointialan yrityksessä.

Eihän tuossa iässä yleensä olla vielä lopettamassa aktiiviuraa?

– Niin minullekin ilmoitettiin. Näen asian kuitenkin niin, että jos nyt lähtee bisneselämään mukaan, niin ehtii sitten saavuttaakin enemmän. Ehdin kuitenkin potkia liigatasollakin jo seitsemän vuotta eli tiedän mitä siellä oli tarjolla. Huomasin, että rahkeet eivät riittäneet ulkomailla pelaamiseen, joten halusin sitten hakea uusia haasteita, joissa voi päästä vielä vähän pidemmälle. Nälkä on kova tehdä asioita, joissa voi edetä ja nyt tuli sitten seinä vastaan urheilussa, Joenmäki selventää.

Hämeenlinnasta kotoisin oleva puolustaja on HJS:n kasvatti ja pelaajaura alkoi FC Hämeenlinnassa 2000-luvun puolivälissä. Vuonna 2009 Joenmäki sai sopimuksen Valkeakosken Hakaan ja Veikkausliigassa pelejä ehti seitsemän kauden aikana kertyä myös Kuopion Palloseurassa ja FC Lahdessa.

– En ikinä miettinyt, että urheilisin ammatikseni. En edes silloin, kun pelasin FC Hämeenlinnassa. Se tuli sitten vähän itsestään, kun oli koko pienen ikänsä urheillut ja pelannut kaikkea. Se vei mukanaan. Hämeenlinnassa se oli enemmän sellaista kivaa harrastelua kavereiden kanssa, Joenmäki kertoo.

Nyt on edessä paluu takaisin kotikaupunkiin.

– Ei ensimmäisenä tullut joskus mieleen, että muutan takaisin Hämeenlinnaan, mutta niin sitten kävi, Joenmäki naurahtaa.

Joenmäki pohti lopettamispäätöstään tarkkaan. Lopulta eteen tuli vastustamaton tilaisuus.

– Tämä tuli vähän puskista. Lisäpalvelu oy on ollut myös FC Lahden taustalla ja he tarjosivat tällaista mahdollisuutta. Pitkän harkinnan jälkeen päätin, että lähden kokeilemaan jotain uutta. Ajattelin ensin, että tekisin jalkapalloilun ohessa jotakin hommia, mutta sitten tuli näin hyvä tarjous aika loppukaudesta.

Viimeiseksi jääneellä kaudellaan FC Lahdessa Joenmäki ei vielä ehtinyt ajatella tulevaa.

– Vähän veikkaan, että en ymmärrä vielä täysin, että tammikuussa ei lähdetäkään enää juoksemaan tuonne räntäsateeseen, vaan tehdään jotain ihan muuta. Eiköhän se sitten viimeistään helmikuussa iske päin naamaa, että teen töitä enkä juokse siellä. Katsotaan sitten, mitkä ovat olotilat.

Joenmäen uran kohokohtia ovat Veikkausliigan pronssimitali FC Lahdessa ja Eurooppa-liigan pelit KuPSin riveissä.

– Isoimmiksi saavutuksiksi nostaisin ne pelit Euroopassa. KuPSin kanssa pääsimme kolmannelle kierrokselle. Se on kokemuksena aika kultaa, että pääsi pelaamaan Eurooppa-liigaa ja katsomaan, millaista jalkapallo on isoissa piireissä. Turkissakin taisi olla 37 000 ihmistä katsomassa ottelua. En usko, että samanlaisia kokemuksia voi saada yrityselämästä, vaikka kuinka hyvin menisi, Joenmäki muistelee.

Saavutuksista huolimatta Joenmäki olisi halunnut päästä jalkapallourallaan vieläkin pidemmälle. Ovi ulkomaisiin seuroihin ei kuitenkaan auennut.

– Minulla oli aina halu päästä edes yhdeksi kaudeksi pelaamaan ulkomaille. Se on ainoa asia, joka vähän jäi hampaankoloon. Muutamassa paikassa neuvoteltiin jo sopimuksesta. Tarkemmin en tiedä, mihin ne kaatuivat, sillä agentti niitä on neuvotellut. Se ei kuitenkaan ihan simppeliä hommaa ole. Kävin muutaman kerran Saksassa ja siellä oli samalle pelipaikalle tarjolla pelkästään Saksasta jo monia satoja pelaajia.

Pelaajauraltaan Joenmäki on saanut monenlaisia oppeja myös tulevaisuuteensa yritysmaailmassa.

– Tavoitteellisuus on varmaan se isoin juttu. Mehän teemme jalkapallossa työtä pelkästä tuloksesta. Jos tulos ei miellytä, niin pitää tehdä enemmän hommia. Tietenkin kaikki tehdään myös ryhmässä, joten siinä on oppinut tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja olen saanut arvokkaita kontakteja, joista varmasti on hyötyä.

Vaikka ammattilaisura onkin tällä erää paketoitu, aikoo Joenmäki vielä olla mukana myös jalkapalloilun parissa.

– En usko, että valmennus ainakaan päävalmentaja on minun juttuni. Voisin kuitenkin kuvitella, että jotenkin voisin omaa kokemustani hyödyntää, jos sille löytyy käyttöä. Olisi minulla varmaan jonkin verran annettavaa ja mielelläni olisin mukana auttamassa. Ulkomaillakin tuli nähtyä, mitä se vaatii, jos haluaa päästä oikeasti pitkälle. HäSa

Asiasanat

Menot