Uutiset

Liikennevalistus on vanhempien ja koulujen vastuulla

Sini Myllykoski on tutustunut koulureittiinsä yhdessä vanhempiensa kanssa.

-Autotiet ovat vaarallisia paikkoja, Myllykoski tietää.

Myllykoski ja muut Iittalan yhtenäiskoulun ekaluokkalaiset saivat ensimmäisenä koulupäivänään ikiomat heijastinliivit. Rehtori Anne Laatikainen kertoo, että aiemmin koululla on ollut käytössä vain vanhempainyhdistyksen lahjoittamat yhteiset heijastinliivit, joita käytetään koulun retkillä.

-Heijastinliiviä ei voi olla huomaamatta liikenteessä. On hieno juttu, että oppilaille saatiin ikiomat liivit, Laatikainen iloitsee.

Iittalan yhtenäiskoulussa kakkosluokkalaiset saavat pyöräillä kouluun. Ensimmäisen vuoden keväällä oppilaille jaetaan pyöräilykypärät ja toisen vuoden alussa vanhempainyhdistys järjestää oppilaille pyöräilyillan, jossa liikennesäännöt käydään läpi.

-Pitkäjänteinen liikennevalistus näkyy. Nyt ylempiä luokkia käy sukupolvi, joka on tottunut käyttämään kypärää ja se laitetaan aivan luonnollisesti päähän, Laatikainen sanoo.

Vanhempien varmistettava turvallinen koulumatka

Ruununmyllyn koulussakin vanhempia kehotettiin käymään ekaluokkalaisten kanssa koulureitti läpi jo kesän aikana. Rehtori Suvi-Marja Holkeri-Salmesvuoren mukaan vanhemmille on myös ohjeistettu, minne lapset jätetään, jos heidät tuodaan kouluun autolla.

-Tarkoitus olisi, ettei joka paikassa vilise autoja ja lapsia sekaisin.

Tällä hetkellä Ruununmyllyn koulussa ykkös- ja kakkosluokkalaiset eivät saa tulla pyörällä kouluun. Holkeri-Salmesvuoren mukaan syy on se, ettei koulun pihalla ole tarpeeksi pyörätelineitä.

-Ehkä jo ensi keväänä kakkosluokkalaiset voisivat pyöräill�� kouluun. Moni tokaluokkalainen olisi varmasti siihen jo valmis.

Holkeri-Salmesvuori painottaa, että jokaisen kouluun pyöräilevän täytyy käyttää kypärää. Hänen mukaansa olisi myös erittäin tärkeää, että vanhemmat valvovat, että lapset lähtevät turvallisesti kouluun.

Oppilaskunnan ratsioissa kärähtävät kypärättömät

Miemalan kouluun saavat kaikki oppilaat halutessaan tulla pyörällä. Rehtori Riitta Hietasen mukaan koulun ympäristössä on turvalliset kevyen liikenteen väylät, joita pitkin lapset pääsevät kouluun.

-Tietenkään pienen lapsen pyöränhallinta ei välttämättä vielä ole parhaimmalla tasolla. Tiedämme kuitenkin kokemuksesta, että pienet ajavat äärettömän huolellisesti, se on heille kunnia-asia. Enemmän me joudumme puuttumaan isojen pyöräkäyttäytymiseen.

Vanhempainyhdistys jakoi ekaluokkalaisille pyöräilykypärät jo keväällä, kun oppilaat kävivät tutustumassa kouluun. Kypärien käyttöä valvotaan Hietasen mukaan niin paljon kuin mahdollista.

Hietasen mukaan myös oppilaskunta on osallistunut aktiivisesti liikenneturvallisuuden valvontaan. Miemalan koulun oppilaskunta on järjestänyt muutaman kerran kypäräratsioita, joissa oppilaat ovat odottaneet koulun tuloväylällä, ja laskeneet kuinka moni käyttää kypärää.

-Kerran oppilaat kuvasivat koulun kameroita todistusaineistoa, jos jollain ei ollut kypärää. Olemme kokeilleet kaikenlaisia juttuja, että sen kypärän saataisiin pysymään päässä, Hietanen sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic