Uutiset

Liikennöitsijä pärjää erikoistumalla

-Kaikkea muuta ajan ja mielelläni, mutta karaokebussia olen yrittänyt välttää. Ne voi olla rankkoja keikkoja, sanoo lammilainen liikennöitsijä Ismo Rajamäki.

Hänen yrityksensä on esimerkki siitä, kuinka autoalan yrityksen on ollut pakko erikoistua pärjätäkseen.

-Pelkkien teollisuuden rahtikuljetusten varassa tuotto olisi surkea. Nytkin se puoli on koko ajan harkinnassa, että kannattaako toimintaa jatkaa, Rajamäki kertoo.

Alussa mainitun karaokebussin lisäksi yrityksen ja sen toimitusjohtajan toimenkuva on laaja.


Lammilainen on Pelsun miehiä

Uusin aluevaltaus on Hämeenlinnan kaupunkiliikenne: Rajamäen bussi ilmestyy kantakaupungin katukuvaan ensi vuoden puolella, sillä yritys voitti juuri järjestetyssä kilpailutuksessa 5-linjan ilta- ja sunnuntaivuorot kantakaupungin ja Parolan välillä.

-Se sopii meille hyvin, sillä hankittava bussi on päivän muussa ajossa, sanoo Rajamäki.

Rajamäen autot ovat valko-sinisiä, mutta hämeenlinnalaisten iloksi kaupungille saattaa ilmestyä Pelicansin värein maalattu auto.

-Mä olen Pelsun miehiä ja kun liigakärjessä ollaan, täytyisihän sitä vähän hehkuttaa, hän nauraa.

Linja-autot ovat tulleet Kuljetusliike Ismo Rajamäki oy:n kuvioihin pikkuhiljaa, aluksi yritys hoiti pelkästään rahtiliikennettä.

Tuoreimman kilpailutuksen jälkeen Rajamäki hoitaa esimerkiksi kaikki Lammin alueen koulukyydit ja on mukana myös seutuliikenteessä Lammilta kantakaupunkiin ja kaupungista Valkeakoskelle.


Tien päällä yhä puolet vuodesta

Ismo Rajamäki aloitti ajon äitinsä kuljetusliikkeessä, joka liikennöi yhdellä autolla Helsingin ja Kuopion väliä. Helsinkiin vietiin Savon Sanomia ja Kuopioon Ilta-Sanomia.

Vuonna 1995 hän osti ensimmäisen oman rekan töineen ja alkoi ajaa Ruotsiin. Pitkään Rajamäki myös asui Ruotsissa, ja enimmillään hänellä oli siellä kahdeksan rekkaa Ruotsin ja Italian välisessä liikenteessä.

-Ajopäiviä ulkomailla kertyi alkuvuosina 300 vuodessa, nykyisin olen tien päällä noin puolet vuodesta, hän arvioi.

Yrityksen painopisteenä on edelleen ulkomaan tavaraliikenne, ja vahvinta aluetta on Espanja. Rajamäellä on siellä kaksi terminaalia ja tuoreimpana hankintana muuttofirma.

Yritys on erikoistunut kuljettamaan Aurinkorannikolla asuvien suomalaisten muuttokuormia syksyllä etelään ja keväällä pohjoiseen.

-Asiakkaita on kertynyt, asuuhan Malagan seudulla enemmän suomalaisia kuin vaikkapa Hämeenlinnassa. Me kuljetamme kaikkea yksittäisistä matkalaukuista ja golfbägeistä lähtien. Rekan kyydissä ne kulkevat halvemmalla kuin lentorahtina.


Auton ratista tiskin taakse

Rajamäki harrastaa ralliautoilua, ja sitä kautta hän on tutustunut muun muassa Vanajanlinnan toimitusjohtajaan Pekka Vihmaan. Yhteistyö on poikinut VIP-kärryksi kutsutun cateringauton, jonka perävaunussa on ravintola ja sauna.

Sillä Rajamäki on kiertänyt rallin SM-kisoja ja kiertueella on hyötyä myös baarimestarin tutkinnosta: Rajamäki voi huolehtia myös ravintolan anniskelusta.

-Olen aina ajatellut, että kun on mahdollisimman monitaitoinen, ei jää työttömäksi, hän tuumii. (HäSa)