Uutiset

Liikkeellä lamauttavaa köhää

Meidän pihalla Hämeenlinnan Sairiossa haisi maanantai-iltana salmiakkikossu. Tuoksu ei noussut nenään sen alla olevasta snapsilasista, se laskeutui sateiden mukana taivaalta.

Tiistain lehdet luokittelivat edellispäivän katkut kesän sankimmiksi ja kitkerimmiksi. Sisäministeriön pelastusylijohtaja Pentti Partanen antoi selityksen: Venäjän metsä- ja maastopalot ovat jälkisammutusvaiheessa ja silloin ne vasta döfääkin. Viipurin liepeillä saattoi olla myös isohko kaatopaikka tulessa, kenties ongelmajätteineen.

Poikkeuksellisen kuivan kesän poikkeuksellisen runsaat metsäpalot ovat osoittaneet poikkeuksellisen hyvin eri instanssien impotenssin poikkeuksellisissa tilanteissa. Varsinkin kun kaikki osapuolet eivät pidä paloja edes kovin poikkeuksellisina, enemminkin jokavuotisena metsänhoitona.

Venäjän tapaan taklata ”ongelmansa” on vaikea vaikuttaa, mutta kai tuota voisi yrittää. Tähän asti tehtyä -listaa silmäillessä ei ”yrittää” tule ensimmäisenä verbinä mieleen.

Ympäristöministeri Jan-Erik Enestam (ruots.) haluaa pitää linjat auki Venäjän ympäristöhallintoon. Kiva kiva. Aloittavatkohan herrat puhelunsa kurkkaamalla ikkunasta ulos ja vertailemalla säitä?

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) toppuuttelee tuttuun tapaansa. Suomen kyky tarjota apua on kuulemma vähäinen. Vanhasta voisi muistuttaa sanonnasta kuinka useasta pienestä pisarasta kasvaa meri – siis iso vesi, jonka suhde tuleen tunnetaan.

Sisäministeri Kari Rajamäen (sd.) kanssa venäläiset eivät suostu edes leikkimään. Hänen tarjoamiinsa sammutusapuihin on vastattu kategorisesti: ei kiitos. Mutta viranomaisia venäläiset sentään ottavat vastaan. Suomalaiset suunnittelevat tutustumismatkaa paloalueille. Samanlaista, joka tehtiin viime viikolla Viipuriin. Ennen viimeisimpiä katkuja. Ja mahdollisesti ilmiliekeissä leiskuvia ongelmajätteitä.

Metsäpalot eivät tunnusta EU:n rajoja. Se olisikin turhaa, sillä yhteistyötä ei aikaisemmin tässä laajuudessa tarvittu eikä sammutusavun antamista ole näin ollen treenattu. Kaikki hoitakoon yskäepidemiansa omin lääkkein.

Vilkaisu koko Euroopan käsittävään metsäpalokarttaan paljastaa, että sitä on liikkeellä. Ukraina on yhtä juhannuskokkoa ja Venäjän kanssa tasavertaisena näyttävät roihuavan niin Unkari kuin Puolakin.

Bob Dylan kirjoitti taannoin lauluunsa sanat ”the answer, my friend, is blowin´ in the wind”. Kun 200 ilmastoasiantuntijaa aloitti eilen Lappeenrannassa Ilmansuojelupäivät 2006, ei itätuuli heittänyt heille vastausta, vaan yhden haisevan kysymyksen lisää pohdittavaksi.

Sitä ratkottaessa ministerit Enestam, Vanhanen ja Rajamäki voivat ottaa toisiaan ja viranomaisystäviään kädestä kiinni, muodostaa harmoniassa heijaavan ringin ja jäädä toivomaan, että Dylan-tuuli tulee ja puhaltaa kiusallisen kysymyksen pois – puff vain.

ursula.ryynanen@hameensanomat.fi

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic