Uutiset

Liikkuminen ei saisi olla rahasta kiinni

HPK:n junnuvalmentajan Timo Lehkosen mielestä varsinkin junnuilla pitäisi olla mahdollisuus kokeilla eri liikuntalajeja ilman, että vanhemmat joutuvat kaivamaan suuria summia lompakostaan.

Vielä parempi olisi, jos junnut pääsisivät liikkumaan ilmaiseksi.

-Nyt kaikesta otetaan maksu. Kiva sanoa 8-vuotiaille, että ei voida mennä nurmikolle pelaamaan jalkapalloa, kun se kuluu, Lehkonen hymähtää nurmikenttämaksuja.

Hänen mielestään kaupungin pitäisi tukea lasten liikuntaa. Nyt raha otetaan vanhempien tai sponsoreiden kukkarosta.

-Kysehän on vain siitä, mihin kaupunki haluaa satsata.

Lehkonen arvelee, että jos liikuntatilat olisivat ilmaisia alle 18-vuotiaille, se tulisi maksamaan kaupungille pari miljoonaa. Hänen mielestään se on pieni raha hyötyihin verrattuna. Kun lapset pääsisivät kokeilemaan eri lajeja, oma tapa liikkua löytyisi helpommin.

-Uskon, että se näkyisi harrastajamäärien kasvussa ja myöhemmin siinä, että kolmekymppiset olisivat vielä hyvässä kunnossa.

Jääaika maksaa maltaita

Jääkiekon pelaaminen nielee suuria summia. 8-vuotiaiden kausimaksu on 500 euroa ja B-junnujen vanhemmat maksavat 3 000 euroa kaudesta.

Summan suurin kuluerä on hallin kausimaksu: 52 eurolla voi pelata 50 minuuttia.

-B-junnuilla on 6-9 harjoitukset, 2003 syntyneillä 2-3 harjoitukset viikossa. Sponsorit maksavat yhdet harjoitukset viikossa kaikissa ikäluokissa. Se on iso helpotus, Lehkonen kiittelee.

Taitoluistelijat maksavat jäämaksuja 300-400 euroa kuussa. Lehkonen toteaa, että se vasta kalliiksi vanhemmille tuleekin; laji on hänen mielestään täysin elitistinen.

Valmentaja arvelee, että yksinhuoltajilla on vaikeuksia maksaa useamman lapsen harrastuksia, oli kyse sitten mistä lajista tahansa. Oman kokemuksensa perusteella hän toteaa, että kahden lapsen vanhempana hän tietää, kuinka kalliiksi jääkiekko tulee kahden työssäkäyvän vanhemman perheessäkin.

Stipendirahastosta apu joillekin

Seura voi joissain tapauksissa avustaa nuorta kausimaksuissa.

-Saimme viime vuonna stipendirahaston käyntiin, mutta mietimme vielä, millä perusteella raha jaetaan. Joka ikäluokasta jää muutama pelaaja pois, koska heillä ei ole varaa lajiin.

Lehkosen mukaan se ei ole oikein lasta kohtaan. Jokaisella pitäisi olla mahdollisuus liikkua perheen varallisuudesta riippumatta.

-Jos alle 18-vuotiaiden ei tarvitsisi maksaa hallimaksua, se raha vähennettäisiin kausimaksusta.

Toisaalta kyse on niin suurista summista, että osa säästyneistä rahoista voitaisiin käyttää valmennukseen. Tällä hetkellä junnujen valmentamisesta vastaa Lehkosen lisäksi toiminnanjohtaja Tommi Lindroos.

Kaksikon lisäksi mukana on 80 enemmän tai vähemmän vapaaehtoista ohjaajaa. Osa tekee työtä ilmaiseksi, osa saa kulukorvauksen.

-Hämeenlinnalainen valmennus on koko maan tasolla top kolmen joukossa, vaikka monessa samankokoisessa kaupungissa työntekijöitä on viisi kuusi, Lehkonen kehuu. (HäSa)