fbpx
Uutiset

Liikkuvan kohtalo täysin auki

Liikenteenvalvonta ei ole uhattuna kehysriihessä tehtyjen ratkaisujen vuoksi – päinvastoin.

Näin sanoo sisäministeri Päivi Räsänen (kd.), joka uskoo, että valvontatyö olisi ollut vaarassa vain, jos lisämäärärahasta ja poliisihallinnon rakenneuudistuksesta ei olisi saatu sopua aikaan. Tällöin liikenteenvalvonta olisi ennen pitkää jäänyt kiireellisten hälytystehtävien ja rikostutkinnan jalkoihin.

– Väitän, että nyt ollaan pikemminkin pelastamassa liikenteenvalvontaa kuin ajamassa sitä alas, Räsänen sanoo.

Liikkuvan poliisin kohtalo nousi hallituksen kehyspäätösten jälkeen julkisuudessa silmätikuksi, osittain ehkä historiallisista syistä. Joidenkin laskelmien mukaan yksikön lakkauttamisesta puhutaan jo kahdeksatta kertaa.

Kehysriihessä hallitus sopi poliisin saamasta 30 miljoonan euron lisämäärärahasta sekä poliisihallinnon rakenneuudistuksesta. Rakenneuudistus ja hallinnon keventäminen tarkoittavat käytännössä poliisilaitosten sekä valtakunnallisten yksiköiden määrän vähentämistä.

Valtakunnallisia yksiköitä on Liikkuvan poliisin lisäksi muitakin: Keskusrikospoliisi, Suojelupoliisi sekä Poliisin tekniikkakeskus. Mitään poliisille kuuluvia tehtäviä ei kuitenkaan olla lakkauttamassa tai edes ohentamassa, korostaa Räsänen.

Liikkuvaa katsellaan muiden ohella

Poliisijärjestöjen liiton (SPJL) puheenjohtaja Yrjö Suhonen totesi maanantain Hämeen Sanomissa uskovansa, että Liikkuvan poliisin lakkauttamisesta on jo etukäteen sovittu. Ministeri kiistää puheet jyrkästi.

– Kulisseissa ei todellakaan ole sovittu mitään. Ilman kehyspäätöstä monet poliisitoiminnot olisivat olleet uhattuina. Nyt pystytään säilyttämään suurin piirtein nykyinen poliisien määrä tulevaisuudessa ja turvaamaan poliisitoiminnot kaikkialla Suomessa. Tämä on mielestäni niin merkittävä päätös, ettei sitä pitäisi millään tavalla vääristellä.

Liikkuvaa poliisia tarkastellaan Räsäsen mukaan siinä missä muitakin valtakunnallisia yksiköitä. Tarkastelu on tarpeen, sillä hallinnon päällekkäisyyksiä pyritään karsimaan ja organisaatiota keventämään. Paikallispoliisiverkostolla ja Liikkuvalla poliisilla on osin rinnakkainen organisaatio, samaan tapaan kuin on KRP:llä ja paikallispoliisillakin.

– Varmasti joku yksikkö vähenee. Mutta karsitaanko sitten yksiköiden määrää kovalla kädellä vai vähennetäänkö rinnakkaisjohtajuutta niin, että käytäntöjä pystytään yhdistämään paikallistasolla, on työryhmän hienosäätöä.

Poliisin yksiköiden lisäksi myös poliisihallitus on Räsäsen mukaan tarkoitus käydä tiheällä kammalla läpi.

Työryhmä kasaan pääsiäisen jälkeen

Mutta miten valvontatyö käytännössä organisoitaisiin, jos Liikkuvan poliisin lakkauttamisesta sovittaisiin?

– Kyllähän valvontatyö siirtyisi silloin muiden Liikkuvan poliisin tehtävien mukana paikallisorganisaatioiden ja paikallispoliisien vastuulle. Korostan kuitenkin, että tämä on aivan puhdasta jossittelua. Mitään päätöksiä ei ole tehty.

Poliisihallinnon rakenneuudistusta suunnitteleva työryhmä on tarkoitus nimetä heti pääsiäisen jälkeen. Aikataulu on tiukka, sillä päätökset astuvat voimaan jo vuonna 2014. Käytännössä ensimmäisiä suuntalinjoja odotetaan kesäkuun puolivälissä.

Rakenneuudistuksen vaikutusten arvioidaan näkyvän aikaisintaan vasta 2016. (HäSa)

Menot