Kolumnit Uutiset

Liiku, hyvä ihminen, liiku!

Kärsitkö selkä-, polvi- tai niskakivuista? Vai pettääkö lonkkasi?

Ehkä olet tuskaillut vaivasi kanssa jo vuosia, juossut eri lääkäreillä ja magneettikuvissa sekä pitänyt pitkiä sairauslomia ja syönyt kipulääkkeitä, koska et kerta kaikkiaan kivuiltasi pysty töitä tekemään.

Vai sairastatko kenties ylipainosta johtuvaa diabetesta?

Aikaa ja rahaa vaivoihisi on joka tapauksessa palanut sekä sinulta, työnantajaltasi että yhteiskunnalta eli käytännössä veronmaksajilta.

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että sinunkin pitäisi kantaa vastuuta omasta terveydestäsi eikä ulkoistaa sitä lääkäreille ja apteekeille?

Oletko miettinyt, että olisit sen velkaa yhteiskunnalle, joka kuitenkin pääosin maksaa sairautesi kulut?

Oletko keksinyt ratkaisuksi, että sinun pitäisi alkaa liikkua?

Olisiko syytä katsoa peiliin?

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet vaivaavat Suomen tuki- ja liikuntaelinliiton mukaan joka viidettä työikäistä ja useampaa kuin joka kolmatta eläkeläistä.

Yli miljoonalla suomalaisella on jokin pitkäaikainen tuki- ja liikuntaelinten sairaus. Ne aiheuttavat paljon sairaanhoitokuluja, poissaoloja työstä ja työkyvyttömyyttä ja tulevat näin yhteiskunnalle erittäin kalliiksi.

Suomen Diabetesliiton mukaan tyypin 2 eli aikuistyypin diabeetikoita on Suomessa tiedossa noin 300 000. Lisäksi noin 150 000 sairastaa diabetesta tietämättään.

Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeteksen puhkeamista voidaan ehkäistä tai viivyttää kiinnittämällä huomiota elintapoihin. Ehkäisyn keinoja ovat nimenomaan liikunta, jolla estetään ylipainoa, sekä terveellinen ruoka ja tupakoimattomuus.

Tässä lehdessä sivuilla A4–A5 kerrotaan, että liikkumattomuuden kokonaiskustannukset Suomessa ovat vuositasolla jopa 2–4 miljardia euroa.

Se on järkyttävä määrä rahaa, etenkin näinä taloudellisina aikoina, jolloin joka euro kunnissa ja valtiontaloudessa joudutaan venyttämään soikeaksi.

Sitten me veronmaksajat purnaamme, kun veroja joudutaan nostamaan, tukia ja korvauksia pienentämään ja vaikkapa terveyskeskusmaksuja korottamaan.

Niinpä oravanpyörä on valmis. On myös meidän vastuullamme, jäämmekö tyhminä ja ylensyöneinä hamstereina lyllertämään siinä oravanpyörässä, vai pistämmekö juoksuksi eli liikumme ja tajuamme hypätä pois kyydistä ennen kuin on liian myöhäistä.

Päivän lehti

27.5.2020