Uutiset

Liiku reseptillä ja pyydä Kelalta korvaus

Kaikkea se suomalainen keksiikin. Nyt Etelä-Pohjanmaan väestöä väijyviä kansantauteja, sepelvaltimotautia ja diabetesta, on ryhdytty ehkäisemään liikuntareseptillä.

Terveyskeskuslääkäri kirjoittaa potilaalle reseptin, jossa kerrotaan, miten paljon ja millaista liikuntaa potilas tarvitsee.

Eikä tässä kaikki. Koska reseptiä ei voi lunastaa apteekin tiskiltä, sairaanhoitopiirin kunnissa kootaan nyt palvelutarjotinta, jonka liikuntatarjonnasta lääkärin määräämä annos liikuntaa on helppo noukkia.

Tarkoitus ilmeisesti myös on, että reseptiliikunta kuuluisi lääkkeiden tapaan Kela-korvauksen piiriin.

Liikkuminen ja siinä hikoileminen jätetään tiettävästi vielä potilaan itsensä vastuulle.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on lähtenyt kaksivuotiseen hankkeeseen tosimielellä.

Yleiset kansantaudit ovat maakunnassa vielä muutakin Suomea yleisempiä, eikä väestön ruokailu- tai liikuntatavoissa ole hurraamista.

Mutta saadaanko epäterveellisesti syövä, ylipainoinen sohvaperuna liikkeelle reseptin voimalla? Onko lääkärin määräys riittävä pelote tai sysäys ihmiselle, joka siihen asti ei ole liikkunut riittävästi?

Poistaako resepti saamattomuuden? Moni tietää omasta kokemuksestaan, että hyviä aikomuksia uuden liikuntaharrastuksen suhteen kyllä on, mutta suunnitelmat vain jäävät toteuttamatta.

Etelä-Pohjanmaalla uskotaan, että lääkärin suorittama seuranta ja reseptin uusiminen pitävät huolen siitä, että reseptiä tulee noudatettua.

Mikäli malli toimii, asiaa ei mielestäni voi jättää puolitiehen. Liikunnan lisääminenhän ratkaisee vain osan ongelmasta, joten epäterveellisistä ruokailutottumuksista pitäisi yrittää päästä eroon samalla tavoin.

Todistihan amerikkalainen dokumentintekijä Morgan Spurlockin kuukauden hampurilaisdieetillään, että pikaruoka lihottaa, nostaa kolesteroliarvoja, aiheuttaa masennusta, impotenssia ja keskittymishäiriöitä.

Siispä lääkärin pitäisi määrätä potilaansa reseptin voimalla syömään esimerkiksi maanantaisin puoli kiloa porkkanaa, tiistaina saman verran tomaattia ja keskiviikkona omenoita.

Ruuat voisi ostaa valtuutetuilta jälleenmyyjiltä ja kauppalappua vastaan saisi osan rahoista Kelalta takaisin.

Tosin tässä piilee joitakin ongelmia. Kuka valvoo, ettei potilas terveellisistä ostoksistaan huolimatta käy pikaruokaravintolassa tankkaamassa, osta kaupasta rasvaisinta siankylkeä ja hulauta sitä alas korillisella olutta?

Ehkä kauppoihin ja erityisesti pikaruokaketjuille pitäisi toimittaa mustat listat niistä henkilöistä, joille saa myydä vain terveellistä ruokaa.

Mutta entä jos terveyspotilas pistää kaverinsa asialle ja odottaa epäterveellisiä ravintoaineita kaupan nurkan takana? Onko kännykkäpaikannuksessa vastaus ongelmaan?

Ehkä juuri näistä kysymyksistä johtuen eteläpohjalaiset ovat päättäneet lähteä liikkeelle liikunta- eikä ruokailureseptistä. Onnea yritykselle!

Riikka Mäntyneva

Päivän lehti

3.6.2020