Uutiset

Liikunta ehkäisee tehokkaasti nivelvaivoja

Ylilääkäri, ortopedi Esko Kaartisen mukaan monet potilaat ja lääkärit eivät tiedä, miten nivelkipuihin tulisi suhtautua tai mitä se ylipäänsä merkitsee. Kaartisen vastaanotolla käy päivittäin nivelkivuista kärsiviä potilaita.

-Olen tällainen kipusaarnaajaharrastaja. Tiedon jakaminen nivelkivusta on todella tärkeää, Kaartinen sanoo.

Kaartinen mukaan hänen kipuluennoiltaan on jouduttu välillä käännyttämään ihmisiä pois tilojen täyttymisen takia. Suomen Nivelkipu ry:n luento houkutteli Turengin ala-asteelle eilen noin kaksisataa nivelkivuista kiinnostunutta kuulijaa.


Turvotus on nivelen avunhuuto

Nivelkipuja voivat aiheuttaa yksittäiset vammat tai sairaudet. Kaartisen mukaan lääkärille kannattaa kuitenkin hakeutua vasta kun kivut ovat toistuvia tai pahenevia.

Nivelien ongelmista voivat kertoa kivun lisäksi myös muut oireet. Nivelistä saattaa kuulua rahinaa tai naksumista saattavat ja ne saattavat lukkiutua tai turvota.

-Turvotus on kivuttoman nivelen avunhuuto, se kertoo että jokin on vialla. Kipu ei aina ole paha asia, vaan se saattaa kertoa esimerkiksi parantumisesta, mutta turvotus on yleensä huono merkki, Kaartinen kertoo.

Kaartisen mukaan nivelten naksuminen on puolestaan pääsääntöisesti vaaratonta. Jos ääniin kuitenkin yhdistyy kipuja, saattaa nivelessä olla jotain vikaa.

-Niveliä ei kannata naksutella viihdykkeeksi. Kun esimerkiksi sormia naksuttaa satoja tai tuhansia kertoja, voi se olla nivelille haitallista, Kaartinen sanoo.


Keinonivel on äärimmäinen hoitokeino

Maailman yleisin nivelsairaus on nivelrikko. Se on nivelruston aineenvaihduntasairaus, jonka seurauksena rusto haurastuu ja lopulta hajoaa. Nivelrikko vaikeuttaa satojentuhansien suomalaisten arkea.

-Nivelrikkoa sairautena voi esiintyä jo vähän yli 30-vuotiailla. Olen kuitenkin nähnyt myös alle 20-vuotiaita, joille nivelrikko on tullut yleensä tapaturman yhteydessä, Kaartinen sanoo.

Nivelrikkoon ei ole toistaiseksi keksitty parannuskeinoa, mutta sen etenemistä voidaan hidastaa. Liikunta ja mahdollisen ylimääräisen painon pudottaminen saattavat auttaa. Mahdollista kipua voidaan helpottaa myös lääkkeiden, kortisonipistosten ja ruokavalmisteiden avulla.

-Nivelrikosta ei välttämättä seuraa mitään pahaa, joskus se saattaa olla niin hiljainen, että hautaan mennessäkään ihminen ei ole sitä huomannut. Jos sairaus kuitenkin etenee nopeasti, on keinonnivel äärimmäinen hoitomuoto, Kaartinen sanoo.

Kaartisen mukaan tärkeintä onkin nivelrikon ja muiden nivelongelmien ennaltaehkäisy eli säännöllinen liikkuminen sekä ylipainon välttäminen. (HäSa)