Uutiset

Liikuntaa ja työtä riemusta kotiseudulla

Pankinjohtaja Risto Salminen iloitsee elämästä monien asioiden parissa. Tärkeintä asiaa hänen ei kuitenkaan tarvitse miettiä.

– Liikkumisen riemu on hienointa. Ikävin mahdollinen tilanne olisi, ettei voisi liikuttaa jalkojaan.

Salmista luullaan edelleen kovaksi juoksijaksi, sillä moni on nähnyt hänet juoksemassa Hämeenlinnassa. Juoksu on kuitenkin vain yksi hänen lukuisista urheiluharrastuksistaan. Tosiasiassa hän ei polvivamman vuoksi toistaiseksi voi enää juosta vaan se on pitänyt korvata muun muassa rullaluistelulla.

– Aloitin urheilun Tarmon jääkiekkojunioreiden valmentajana. Kun Tarmo lopetti jääkiekon, siirryin yleisurheiluvalmentajaksi.

Salminen kertoo, että joku haastoi hänet juoksemaan kilpaa. Kun Salminen otti haasteen vastaan, hänestä kehittyi B-tason juoksija.

– Ryhdyin valmentamaan aikuisurheilijoita. Siitä siirryin seurojen hallintoon. Nyt olen kuntoliikkuja ja penkkiurheilija. Olen monipuolinen penkkiurheilija, hän korostaa.

Risto Salmisen urheiluharrastuksiin kuuluu myös erityisiä hankkeita. Hän on toiminut muun muassa yleisurheilun vuoden 1994 EM-kisojen ja jääkiekon vuoden 1997 MM-kisojen talouspäällikkönä.

– Ne olivat antoisaa aikaa elämässä. Mutta kun yhden on tehnyt, kulkevat asiat samaa rataa. Itsellä ei olisi enää samaa annettavaa uusiin kisoihin.

Salminen on jättänyt täysin kaikki luottamustehtävät urheilujärjestöissä. Hän katsoo, ettei riittävään rooliin ole enää mahdollisuutta. Osasyynä tilanteeseen on seuratoiminnan luonne.

– Toiminnasta pitäisi saada iloja. Tulee fiilinki, että seuroissa enemmän riidellään kuin iloitaan yhdessä.

Risto Salminen on paljasjalkainen hämeenlinnalainen, joka johtaa Hämeenlinnan Seudun Osuuspankin yritysasiakasliiketoimintaa. Hän pitää itseään onnekkaana, kun on pankinjohtajana saanut työskennellä kotiseudulla.

– Harvalla pankinjohtajalla on tällainen mahdollisuus. Missä tahansa muussa pankissa olisin todennäköisesti jossakin muualla.

Salminen tuli Hämeenlinnan Seudun Osuuspankkiin töihin kesäapulaiseksi vuonna 1978. Sen jälkeen hän tehnyt pankissa töitä erilaisissa tehtävissä muun muassa konttorinjohtajana ja henkilöstöjohtajana. Välillä hän on käynyt töissä ryhmän keskuspankkina toimivassa OKO:ssa.

– Parasta pankkityötä on yritysasiakastoiminta, koska täällä on tekemisissä persoonien kanssa. Yrittäjien asenteessa on uskomaton usko omaan asiaansa.

– Voisin kuvitella myös itseni yrittäjänä.

Pankkitoiminta on muuttunut täysin viime vuosikymmeninä. Salminen hoiti yritysasioita jo rankkojen lamavuosien aikana.

– Syntymäpäiväkahvillekin tulee varmasti ihmisiä, joiden tilanne lamavuosina oli surkea. Pystyin tulemaan toimeen heidän kanssa silloin ja tulen toimeen edelleenkin.

– Olen töissä pankissa, jossa päätöksenteko on Hämeenlinnassa. Jos käskyt olisivat tulleet lamavuosina Helsingistä, olisi asiakkaillekin käynyt toisella tavalla, Salminen sanoo.

Hän kertoo oppineensa lamavuosista ainakin yhden asian: pankin kannattaa elää asiakkaan kanssa ja mennä kohti parempia aikoja niin kauan kuin osapuolena on ihminen.

– On lukuisia esimerkkejä tällaisista henkilöistä, jotka nyt pärjäävät hyvin.

Päivän lehti

19.1.2020