Uutiset

Liikuntaa kannattaa suosia

Suomalaiset työnantajat ovat ymmärtäneet liikuttajan vastuunsa kiitettävästi.

Suomalaiset työnantajat ovat ymmärtäneet liikuttajan vastuunsa kiitettävästi. Peräti 85 prosenttia työyhteisöistä tukee tavalla tai toisella henkilöstön liikuntaa.

Hyvin järjestetty työpaikkaliikunta on erittäin hyödyllistä: työnantajalle kalliit sairauspoissaolot vähentyvät, kun työntekijöiden työkyky ja sen mukana tulokset paranevat. Työntekijä saa puolestaan palkkiokseen terveyttä ja hyvää oloa.

Liikunnan edistäminen on yleisesti hyväksytty yhteiskunnallinen tavoite. Kukaan ei kuitenkaan liiku valtiovallan tai työnantajan mahtikäskystä.

Vaikka yhteiskunta ajaisi ladun jokaisen suomalaisen kotiovelle, se ei takaa, että kansa innostuisi hiihtämään. Siihen tarvitaan aina henkilökohtainen ratkaisu: sukset jalkaan ja menoksi tänäkin sunnuntaina, kun latuja alkaa löytyä eteläisestäkin Suomesta.

Yleisin työnantajien tukema liikuntamuoto on kuntosaliliikunta, mitä on syytä lievästi kummastella. Kuntosaliyritykset ovat onnistuneet markkinoinnissaan, kun mitä ilmeisimmin huomattava osa työpaikkaliikuntaan käytetyistä varoista valuu niille.

On syytä miettiä keinoja, joilla ihmisiä innostettaisiin harrastamaan arkista ja ennen kaikkea halpaa terveys- ja hyötyliikuntaa, jota puhtaimmillaan ovat kävely, pyöräily ja maastohiihto.

Moni suomalainen pystyy halutessaan jättämään auton kotiin ja reippailemaan työmatkat. Talvikaan ei ole este, vaan pelkkä hidaste.

Kenellekään ei ole yllätys, että liikunta on terveellistä. Yhtä lailla itsestään selvää on se, ettei kaikkia suomalaisia koskaan pystytä innostamaan aktiiviliikkujiksi. Siksi liikuntavalistajat eivät saa suin surminkaan ampua yli. Pakkoliikunnasta ei pidä puhua, vaan liikkumisen vapaudesta.

Kaikki liikunta, vähäinenkin, on hyväksi.

Tamperelainen UKK-instituutti ja muut terveysliikunnan puolestapuhujat ovat tehneet pitkään hyvää työtä suomalaisten elämänlaadun ja jaksamisen puolesta. Urakkaa riittää vielä runsaasti.

Tuore selvitys kertoo, että etenkin kunnissa kannetaan syvenevää huolta sairauspoissaoloista. Hyvä uutinen puolestaan on se, että työnantajat pitävät aikaisempaa suuremmassa arvossa ennalta ehkäisevää työterveyshuoltoa, mihin liikunnan suosiminen sopii mainiosti.

Päällimmäisenä syynä etenkin tuki- ja liikuntaelimistön vaivoihin pidetään väestön yleistä ikääntymistä.

Ikä ei suinkaan vähennä liikkumisen tarvetta. Reippailun merkitys pikemminkin korostuu, kun nivelet on pidettävä notkeina. On harhaluulo, ettei kunto enää vanhana kohenisi.

Yhden totuuden hokemista sairauspoissaoloista pitää välttää. Kaikki sairauspoissaolot eivät suinkaan ole pahasta, ja on utopiaa, että ne koskaan loppuisivat.

Toisinaan työnantajan vastuulla on kehottaa työntekijää myös pysymään sairaana kotona. Tunnolliset suomalaiset potevat aivan liian usein flunssaansa työpaikalla.

Päivän lehti

15.8.2020