Kolumnit Uutiset

Liikuttavan hauska harrastus

Televisiossa pyörii jääkiekkoilija Teemu Selänteen luotsaama ohjelma Supertähdet, jossa eri lajien tunnetut urheilijat kertovat urastaan ja kilpailevat ”leikkimielisesti” keskenään.

Oikeasti, kun huippu-urheilijat kokoontuvat kisailemaan, siitä on leikki kaukana. Kaikki ovat kilpailuhenkisiä ja aina on oltava paras, oli laji sitten itselle tuttu tai uppo-outo.

Kilpailuhenkisyydessä ei sinällään ole mitään pahaa. Tuskin meillä olisi huippu-urheilijoita, jos kaikille olisi ihan sama, onko ensimmäinen vai sijalla ynnä muut. Mutta se saattaa myös estää tavallisia ihmisiä löytämästä uutta lempiharrastusta.

Itse aloitin jääkiekkoharrastuksen muutama vuosi sitten. Oli kuitenkin lähellä, etten olisi aloittanut. Miten muka aikuisena voi aloittaa joukkuelajin, kun luistimetkin ovat viimeksi olleet jalassa peruskoulussa? Urheiluharrastushan pitää aloittaa jo päiväkodissa, jos mielii huipulle.

Vaan siinäpä se avainsana onkin. Minä en halua huipulle. Haluan harrastaa ja kilpailla lähinnä itseni kanssa. Onhan se voittaminen kivaa, mutta ei syy, miksi harrastan.

Tiedän, että en kehity enää maajoukkuetasolle ja täydellisestä luistelutekniikasta voin vain haaveilla. Onneksi hoksasin, että on olemassa joukkueita, joihin pääsemiseksi ei järjestetä try out -tilaisuuksia ja uskalsin panna hokkarit jalkaan.

Liikuntaharrastuksen voi hyvin aloittaa missä iässä tahansa. Aikuisille on kilpasarjojen lisäksi monissa lajeissa lukuisia alasarjoja ja harrastejoukkueita, joissa tärkeintä ei ole voittaminen vaan yhdessä iloisesti hikoileminen. Lenkillekin voi lähteä ilman sitä veren makua suussa.

Myös lapsille on tarjolla tavoitteellisen urheilun lisäksi matalan kynnyksen liikuntaa. Urheiluseuroissa tarjotaan polkuja huipulle, mutta on ihan yhtä ok, jos urheilu on ”vain” harrastus. Kaikista ei tule teemuselänteitä ja hyvä niin.

Keskiviikon (10.5.) Hämeen Sanomissa yli 90-vuotiaat ikäihmiset kertoivat, että liikunta on pitkän iän edellytys. On sääli, että kaikki eivät löydä koko elämänsä aikana itselleen sopivaa liikuntamuotoa. Ainakaan syy ei saisi olla se, että ei uskalla kokeilla.

Viime keskiviikkona vietettiin myös valtakunnallista Unelmien liikuntapäivää. Päivä osoittaa, että liikuntalajeja ja -tapoja on kaikenikäisille. Toivoisin, että jokainen löytäisi oman unelmien liikuntamuodon. Aina ei tarvitse olla paras, riittää että on hauskaa.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic