Uutiset

Liisa lentomaassa

Varsipeili kulkee pitkin auton alustaa ja ranskalaismies katsoo, ettei alla ole mitään ylimääräistä. Ruuhka on mieletön, sillä presidentti Jacques Chirac on juuri saapumassa Le Bourget -ilmailunäytökseen Pariisiin.

Suomalaistoimittajat hikoilevat pikkubussissa. Finncomm Airlinesin ja ranskalaisen ATR:n tiedotustilaisuuden olisi jo pitänyt alkaa, mutta kaikki istuvat samassa ruuhkassa. Nyt ollaan Ranskassa, ruuhka on tyypillistä.

Kun autojono lipuu vähin elkein eteenpäin, näyttelyalueella voi ihailla messuosastojen reunoilla komeilevia mustia ja harmaita mersuja, näyttäviä aurinkolaseja, punaisia mattoja ja lentokoneita. Ovissa lukee ”for invitation only”, vain kutsuvieraat ovat tervetulleita. Yhdessä maailman suurimmista ilmailutapahtumissa haisee raha.

Täältä arabiherrat hakevat isoja matkustajakoneita yksityiskoneikseen ja ilmavoimat tarkkailevat alan uutuuksia.

Ranskalainen ATR on juuri kaupannut Suomeen Finncomm Airlinelle kahdeksen ATR 42-500 potkurikonetta, joten ovet ATR:n loungeen ovat avoinna. Sieltä pääsee aitiopaikalta ihailemaan ilmailunäytöksiä.

Ilman täyttää melu. Taistelukopteri Tiger nousee ilmaan. Kone on Suomeenkin tyrkyllä.

-Se koittaa näyttää ketterältä, Finnairin entinen liikennelentäjä Lauri ”Jerry” Laine lohkaisee, kun Tiger tekee silmukoita ilmassa.

Kun on tarpeeksi katsonut elokuvia, odottaa vain koska joku sotilas rynkky kädessä lähtee vaijerilla laskeutumaan hurjasta vauhdista kohti yleisöä. Elokuvameininkiä on kuitenkin turha odottaa. Täällä ollaan tosimielessä.

Kokeneet kävijät tietävät, että joskus esillä on ollut sotakoneita suoraan taisteluista. Niissä on viivoin merkitty viholliskoneiden pudotusmerkinnät kylkiin. Nyt on toisin.

Kaikki koneet ovat puunattuja ja messuosastot viimeisen päälle.
Le Bourget -kävijät myös tietävät, että alueella saa huippukeittiöiden valmistamia aterioita.

Pian Tigerin jälkeen ilmaa halkoo kylmän sodan aikainen ydinpommittaja Mirage IV, jonka jälkeen rikkaille tarkoitettu pitkän matkan suihkukone Dassault Falcon 7X nousee ilmaan.

Falconin jälkeen samettinen ääni täyttää kentän. Taivaalla lipuu Airbus 380, joka on ilmailunäytösen odotetuin ilmestys.
Joku tietää, että sitä ajetaan vielä happinaamarit päällä. Toinen heittää, että se revittää uskaliaasti.

Kentällä muut matkustajakoneet jäävät toiseksi. Airbus on valtava. Siihen mahtuu noin 500 matkustajaa, ja lomalennolle tungettaen jopa 800.

Messualueella on satojatuhansia kävijöitä viikon aikana. Tänä viikonloppuna näytös on auki yleisölle, muuten ilmailunäytösessä käy yhteistyökumppaneita ja mediaa.
Mittasuhteet ovat valtavat. Aikaa pitäisi varata ainakin pari päivää, että edes osan alueesta ehtisi kiertää ja tutustua koneisiin. Tämän vuoden ehdoton suosikki on Airbus A380.

Patrian messuosastolla kyllä tiedetään, että Airbus on paikalla, mutta sitä ei ole aikaa ihailla. Raili Saarinen ja Päivi Sipiläinen vievät vuoronperään kahvia ja herkkuja osaston neuvotteluhuoneisiin.

-Lähinnä meidän osastolla käy paljon yhteistyökumppaneita neuvotteluissa. Kyllä täällä tulee myös uusia kontakteja, Saarinen kertoo.

Neuvotteluita säestää lähes jatkuva meteli, joka aiheutuu lentonäytöksistä, joita on pitkin päivää. Suurin meteli lähtee hävittäjistä, joita lentelee taivaalla paraikaa.

Miten tärkeitä neuvotteluita voi käydä tällaisessa melussa?

-Meteli on kaikille sama, siihen tottuu, Päivi Sipiläinen huutaa melun läpi.

Sinänsä Le bourget -ilmailunäytös on Patriallekin iso juttu. Messuosaston suunnittelu aloitetaan vuotta etukäteen ja hotelli yritetään löytää mahdollisimman läheltä aluetta.
Naiset paiskivat pitkää päivää, viikon ajan he ovat paikalla aamusta iltaseitsemään.

Iltapäivällä ilmassa on venäläinen Sukhoi, josta lähtevä meteli jättää toiset jälkeensä.

Sukhoin lennon jälkeen on aika nousta taas pikkubussiin ja samaiseen ruuhkaan kuin tullessa.

Paluumatkalla selviää, että alueen reunamilla olisi ollut kevyt-koneitakin. Ja että Israelilla on ufon mallinen näyttelyteltta, jonne on mielettömät turvatarkastukset.
Tarkkaavainen myös huomaa, että venäläisvalmistajan standissa pilvet ovat väärin päin.

Se kuitenkin ihmetyttää, että Le bourget- ilmailutapahtumassa koneiden vierellä ei näy vähänpukeisia pitkäsäärisiä naisia esittelemässä koneita. Sen sijaan paikalla on haalariasuisia Rayban-miehiä. Ei paha, ei paha.

Päivän lehti

4.7.2020