Uutiset

Liisa Peltonen halusi tutkia teatterityötä

Kun Hämeenlinnan Teatterin näyttelijä Liisa Peltonen nousee ensi viikon torstaina Luoteisväylän ensi-illassa estradille, takana on pitkä harjoitusrupeama. Tavallinen tallaaja pohtii ensimmäisenä, että miten yli kahden tunnin esityksen kaikki vuorosanat ja laulutekstit pureutuvat esittäjän mieleen.

– Se on näyttelijän työn helpoin osa, Liisa Peltonen nauraa heläyttää.

Teatterissa yleisön edessä llasta toiseen rooliaan tulkitsevan näyttelijän kovin ponnistus käydään korvien välissä, kun tulkitsija pyrkii sulautumaan näytelmätekstin luoneen kirjoittajan ideoimaan roolihahmoon, pitää päästä roolihahmon nahkoihin.

– Siinä se urakka on. Se vaatii ajatustyötä ja kehittelyä. Joskus roolista saa nopeastikin oikean otteen, joskus se kehittyy ja kypsyy hiljakseen. Koskaan ei etukäteen tiedä, miten roolihahmo kypsyy omassa mielessä, Liisa Peltonen selvittää.

Kymmenen vuotta Hämeenlinnan teatterissa näytellyt Peltonen sanoo kanssanäyttelijöiden ja ohjaajan
olevan avainasemassa roolihahmon kypsyttelyssä.

– Kokonaisuus tehdään aina yhdessä. Vaikka roolin työstää omassa päässään, niin harjoitusvaiheessa toisten panos on ratkaisevaa lopputuloksen kannalta. Luotettava vastanäyttelijä on iso ilo.

Ei ollut alkuun toiveammatti

Liisa Peltosen ammatinvalinta ei ollut itsestäänselvyys. Hänelle ei ollut nuoruudessa selkeää maalia, mihin hän olisi pyrkinyt.

– Musiikki, tanssi ja yleensä itsensä ilmaisu olivat jo nuorena elämässä mukana, mutta ei näyttelijän työ ollut mikään toiveammatti. Kävin ilmaisutaidon lukion, mutta ei sielläkään vielä kirkastunut, että minusta tulisi näyttelijä.

Liisa Peltonen sanoo lopullisen päätöksen olleen osin sattumankauppaa.

– En edes uskonut pääseväni opiskelemaan teatterialaa, pyrkijöitä oli ihan hirveästi suhteessa päässeiden määrään. Tykkäsin tosissani opiskella tätä alaa. Ajattelin selvittää itselleni, mitä teatterin tekeminen loppujen lopuksi on.

Seinäjoen yhden vuoden kokemuksen ja kymmenen Hämeenlinnan teatterivuoden jälkeen Liisa Peltonen on tyytyväinen:

– Nautin aina suunnattomasti, kun saamme valmistettua uuden esityksen.

– Työhän se lopullisesti opettaa. Itse olen erittäin tyytyväinen siihen, että olen saanut tehdä Hämeenlinnassa paljon töitä. Tämä on sopivankokoinen teatteri. Uusi teatteritalo motivoi taas tekemään töitä täysillä.

Peltonen sanoo asettavansa itselleen riman aina hyvin korkealle, joskus liiankin ylös:

– Olen hyvin itsekriittinen, hän myöntää.

Hän vakuuttaa unohtavansa työn paineet ja roolit omassa arkielämässään:

– Se on varmaan ihan samanlaista kuin kenellä tahansa. Minä vain satun olemaan ammatiltani näyttelijä, tanssia ja steppiä aktiivisesti edelleen harrastava näyttelijätär toteaa.

Useita teemoja

Alkavalla näytäntökaudella Liisa Peltosella on isot roolit edelleen jatkavassa Niskavuoressa  että kantaesityksensä saavassa Luoteisväylässä. Luoteisväylä Veera Tyhtilän ja Hannu Matti Tyhtilän ohjaama musiikkidraama, jonka kantaesitys on ensi viikon torstaina.

Liisa Peltonen on näytelmän pääroolissa  Teinan roolissa. Teina on aikuisiän kynnyksellä oleva nuori nainen, joka etsii elämälleen suuntaa, omaa identiteettiään ja omaa isäänsä. Näytelmä kertoo myös tytär–äiti -suhteesta, markkinatalouden nykymenosta, luonnonsuojelusta – liittymäkohtia nyky-yhteiskuntaan löytyy
runsaasti.

– Näytelmä on tietysti myös seikkailu, mutta se on nimenomaan monen teeman esitys, jossa on paljon erinomaista musiikkia, Liisa Peltonen sanoo. Musiikin on säveltänyt Antti Paranko.

Niille, joille teatteri on harvinaisempi käyntipaikka, Liisa Peltonen sanoo:

–  Kannattaa kokeilla, aina on mahdollisuus yllättyä iloisesti!

Juttu julkaistiin Hämeenlinnan Viikkouutisissa 9.9.2011.

 

 

 

 

 

 

Päivän lehti

19.2.2020