Uutiset

Liitoskuntalaiset kiittelevät puutarhajätteen kippauspaikoista

Peräkärrykuormallinen haravointijätettä muassaan iittalalaiset Terttu ja Ahti Järvelä kaartoivat tyytyväisinä maanantai-iltapäivällä Kontionmäen maankaatopaikalle.

-On erittäin hieno asia, että kaupunki tämän avasi. Aikaisempina vuosina on viety haravointijätettä Karanojallekin, mutta tuntuu aivan järjettömältä lähteä viemään sitä toiselle puolelle Hämeenlinnaa, Järvelät toteavat.

Yhteistyökumppanina 4H

Hämeenlinnan 4H-yhdistys valvoo kaupungin yhteistyökumppanina niin Kontionmäen kuin Lammin Halkikiven teollisuusalueenkin puutarha- ja haravointijätteen keräyspisteitä. Yhdistys myös saa tuotot toimintaansa. Peräkärryllisestä peritään viisi euroa ja kuormalavallisesta 20 euroa.

Järvelän pariskunta pitää hintaa sopivana.

-Johan se summa menisi bensoihin Karanojalle ajettaessa. Lisäksi raha menee 4H:lle eli hyvään tarkoitukseen, Terttu Järvelä sanoo.

Kontionmäellä päivystänyt Heli Siivonen 4H:sta kertoo, että alueella on aukiolopäivinä käynyt päivässä kymmenkunta peräkärryasiakasta, joista osa on tuonut useamman kuin yhden kuorman.

-Ilmeisesti tarvetta on, kun on käynyt näinkin paljon ihmisiä. Maaseudullahan on muitakin mahdollisuuksia hävittää puutarhajätettä. Asiakkaina on ollut yksityisiä, taloyhtiöitä ja muutama työpalveluyhtiö. Ihan tyytyväisiä ovat olleet.

Autojonot ruuhkauttivat Karanojan

Jos liitoskunnissa maankaatopaikoilla kuhinaa on ollut tasaisesti, pahemman kerran sen sijaan ruuhkautui lauantaina Kiertokapulan omistama Karanojan jätteidenkäsittelyalue kanta-Hämeenlinnassa.

Kyseessä on Kiertokapulan kokeilu, jossa puutarhajätettä saa viedä ensimmäistä kertaa nimenomaan lauantaipäivisin ilmaiseksi toukokuussa.

Viiden tunnin aikana alueelle vietiin 495 ilmaiskuormaa, mikä tarkoittaa keskimäärin 99 autoa tunnissa. Normaalina arkipäivänä yhdyskuntajätteitä käy alueelle kippaamassa 200-300 autoa 12 tunnin aikana.

Puutarhajätteitään vieneet kantakaupunkilaiset kertovat reissun kestäneen jopa kolme tuntia autojonojen ruuhkautuessa aina valtatielle asti. Osa kertoi nähneensä töissä vain yhden ihmisen.

-Vaaoilla oli kaksi henkilöä töissä koko päivän, ja käsitykseni mukaan koko henkilöstöreservi on ollut töissä. Valvojahenkilöstön määrää en osaa sanoa, kertoo Kiertokapulan viestintäpäällikkö Sari Pousi-Heinonen.

-Kävijämäärät ovat yllättäneet meidät. Mietimme, onko ensi lauantaina tarvetta lisähenkilöstölle kuormien purkupäässä.

Ilmaiskeräys myös lokakuussa

Kiertokapula järjesti puutarhajätteen vastaanoton viime vuonna toukokuussa ja lokakuussa kuuden päivän mittaisena putkena.

-Myös silloin oli ruuhkia. Nyt ajattelimme kokeilla lauantaita, koska Karanojalla ei silloin ole ammattiliikennettä. Palvelu on ssujuvampaa, kun heitä ei tarvitse rahastaa eivätkä autot ole toinen toistensa tiellä, viestintäpäällikkö kertoo.

-Teemme päätökset ensi vuoden osalta näiden kokemusten perusteella, eli mitä tästä opimme ja miten asiat hoidetaan jatkossa. Haluamme, että palvelu sujuu ja että asiakkaat eivät joudu odottelemaan.

Myös tänä lokakuuna Karanojalle voi viedä puutarhajätteitä ilmaiseksi, mutta Kiertokapula ei ole vielä päättänyt, tapahtuuko se lauantaisin vai kuuden päivän mittaisena putkena.

Kiertokapula ei voi pidentää Karanojan jätteidenkäsittelyalueen aukioloaikoja omalla päätöksellään, vaan ne määritellään tarkasti ympäristöluvassa. (HäSa)

Päivän lehti

21.1.2020