Uutiset

Liitosselvitykselle ei ole tarvetta

Hattulassa valtuusto hyväksyi keskiviikkoiltana kuntauudistukseen liittyvän lausuntonsa. Odotetusti Hattula on sitä meiltä, ettei Hämeenlinnan seudulla tarvita sen paremmin vapaaehtoista kuin valtion kustantamaa kuntaliitosselvitystä.

Moni valtuutettu kiitteli puheenvuoroissaan tiistaina järjestetyn valtuustoseminaarin antia. Tilaisuudessa konsultti Eero Laesterä oli käynyt läpi Audiatorille tekemäänsä selvitystä Hattulan nykytilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä.

– Laesterän esityksen viesti oli yksiselitteinen eli tällä alueella kuntaliitoksia ei voi perustella taloudellisesti. Itse taas tiedämme sen, että peruspalvelut ovat monella mittarilla mitattuna paremmassa kunnossa kuin Hämeenlinnassa, sanoi kunnanhallituksen puheenjohtaja Jouko Tuomola (kok.) perustellessaan kielteistä kantaa kuntaliitosselvityksiin.

Maakunnan kokoisia kuntia

Pienoinen yllätys oli, että asiasta kuitenkin äänestettiin. Kokoomuksen Miia Antin esitti, että Hattula lähtisi mukaan valtion kustantaman kuntaliitosselvityksen tekoon.

– Kuntaliitosta ei voi perustella nykyisen valtionosuusjärjestelmän ja tehtäväjaon perusteella, mutta pitäisi pystyä katsomaan tulevaisuuteen ja ajatella koko maan tilannetta, Antin sanoi.

Tämä sai Matti Puotilan (kok.) huomauttamaan, että nyt kyse on Hattulasta eikä valtakunnan politiikasta.

– Meillä on koulu- ja terveysasiat paremmalla tolalla kuin Hämeenlinnassa ja ne ovat niitä asukkaiden kannalta tärkeimpiä asioita.

Puotila myös sanoi, että tulevaisuudessa voisi olla järkevämpää luoda koko maakunnan kokoisia kuntia, joiden sisällä vanhat pitäjät huolehtisivat lähidemokratiasta.

Kari Ventola (kok.) taas uskoi, että toimintatapoja voidaan kehittää koko sellaisiksi, että niistä hyötyy koko seutu.

Antinin esitystä kannattivat puheenvuoroissaan Peter Petro (kok.) ja Leo Roivainen (kd.), ja he olivat myös äänestyksessä sen kannalla.

Aloitteet täyttävät vuosia

Kuntauudistuslausunnon lisäksi valtuusto keskusteli lähinnä aloitteista. Kunnanhallitus antoi niistä selvityksen valtuustolle, ja varsinkin muutama vuosiluku herätti huomiota.

Vanhin vielä vireillä oleva aloite on vuodelta 2005 ja koskee kannettavien tietokoneiden ja sähköpostiosoitteiden hankkimista valtuutetuille sekä kunnanhallituksen ja lautakuntien jäsenille.

– Nyt aikarajaksi on näköjään asetettu vuosi 2017, hämmästeli aloitteen tehnyt Heikki Pajuoja (sd.) kokouksessa.

Timo Koskinen (kesk.) taas totesi saaneensa aikaan jotakin pysyvää, sillä aloite Tyrvännöntien kevyen liikenteen väylästä putkahtaa esiin aina uudestaan ja uudestaan. (HäSa)