Uutiset

Liittyvätkö myrkytykset toisiinsa vai oliko kyseessä vahinko? – Myrkytetty pariskunta kävi aamulla kirkossa

Pariskunta löydettiin kotoaan lauantaiaamuna Amesburyn kylästä. Kylä sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Salisburysta, jossa Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julia myrkytettiin maaliskuussa.

BBC:n mukaan ambulanssi hälytettiin ensin 44-vuotiaalle naiselle, kun hän alkoi voida huonosti. Myöhemmin myös naisen 45-vuotias aviomies kiidätettiin sairaalaan samanlaisten oireiden vuoksi. Molemmat ovat sairaalassa kriittisessä tilassa.

Aluksi epäiltiin, että pariskunta olisi ottanut heroiinin tai crack-kokaiinin yliannostuksen.

Oireiden syyksi laboratoriotutkimuksissa paljastui kuitenkin sotilaskäyttöön Neuvostoliitossa kehitetty Novitshok-hermomyrkky.

BBC:n mukaan tutkijat yrittävät selvittää, oliko Novitshokia mahdollisesti annosteltu Queen Elizabeth Gardens -puiston alueella Salisburyssa, josta Skripalit löydettiin maaliskuussa. Oletuksena on, että nyt myrkytyksen saanut pariskunta altistui myrkkyjäämille vahingossa.

BBC:n mukaan on todennäköistä, että kyse on samasta myrkystä, jota käytettiin Skripaleihin. Myrkyn valmistaminen vaatii huipputason laboratorio-olosuhteet.

Britannian hätäkomitea Cobra tutkii parhaillaan asiaa. Sekä Salisburyssa että Amesburyssa on vahvistettu poliisivartioita.

Britannian hallitus pitää tapauksesta uuden hätäistunnon asiasta tänään.

Kävivät kirkossa

BBC kertoo, että pariskunta oli ollut lauantaina baptistikirkon jumalanpalveluksessa ennen kuin heidän oireensa alkoivat. Sen jälkeen he menivät kotiinsa, johon he olivat vastikään muuttaneet.

Poliisin mukaan pariskunnan taustassa mikään ei viittaa siihen, että kyse olisi tahallisesta myrkytyksestä.

Amesburyssa kenelläkään muulla ei toistaiseksi ole samanlaisia oireita. Poliisi on kuitenkin varoittanut ihmisiä ”ottamasta ulkoa vieraita esineitä”.

– Emme voi tietää, miten tai missä pariskunta on joutunut kosketuksiin myrkyn kanssa, poliisi sanoi BBC:lle.

Poliisi yrittää selvittää myrkyn alkuperän jäljittämällä pariskunnan liikkeitä viime viikkojen ajalta.

Naapurusto järkyttyi

Hiljaista Amesburyn kylää tapaus on järkyttänyt.

Kun myrkytys paljastui Novitshokin aiheuttamaksi, kylä täyttyi poliiseista.

17-vuotias lukiolainen Chloe Edwards,17, kertoi BBC:lle olleensa syömässä illallista, kun hän näki hälytysajoneuvojen tulevan.

– He olivat pukeutuneet vihreisiin suojavaatteisiin. Ajattelimme, että kyse on kaasusta, koska myös meidän sähkömme olivat poikki.

Poliisi käski asukkaita pysymään sisätiloissa. Edwardsin mukaan asukkaat eivät saaneet poistua kodeistaan 2,5 tuntiin.

Naapurustossa asuva Jake Murphy kertoi katsoneensa jalkapalloa, kun poliisiautot ajoivat talon ohi.

– En tiennyt, mitä tapahtuu.

Poliisi on eristänyt muutamia paikkoja Amesburyssa ja kehottanut niissä käyneitä ihmisiä puhdistamaan huolellisesti vaatteensa ja jalkineensa.

Poliisin mukaan on kuitenkin epätodennäköistä, että kylän asukkaat olisivat suorassa vaarassa.

Auttaa ratkaisemaan Skripalien tapauksen?

Britannian poliisin mukaan on mahdollista, että uuden myrkytystapauksen vuoksi päästään Skripalien myrkyttäjien jäljille.

BBC:n mukaan Julia Skripalin kännykkää oli vakoiltu ennen myrkytystä. Myös hänen sähköpostinsa oli hakkeroitu jo vuonna 2013.

Julia ja Sergei Skripalin myrkytyksestä on epäilty Venäjää. Tapaus aiheutti Britannian ja Venäjän välille diplomaattisen kriisin.

Uutta myrkytystapausta Venäjä ei toistaiseksi ole kommentoinut.