Uutiset

Likainen juttu vihdoin käräjille

Valtionsyyttäjä päätti nostaa syytteen silloisen Patria Vammaksen tykkikaupoista. Pirkanmaan käräjäoikeudessa on vastaamassa kolme suomalaista yhtiön johtajaa sekä yksi egyptiläinen.

Syyttämispäätös koskee sopimusta, jonka solmivat jo vuonna 1999 Patria Vammas ja Egyptin armeijaa lähellä oleva organisaatio. Osapuolen tarkoitus oli ryhtyä valmistamaan Egyptissä Suomessa kehitettyä kenttätykkiä.

Valtionsyyttäjän ratkaisu tarkoittaa sitä, että poliisitutkinnan perusteella on aihetta epäillä, että sopimuksen syntyä voideltiin Suomesta lähteneillä lahjuksilla.

Kolmelle suomalaiselle luettiin raskaat syytteet: heitä epäillään törkeästä lahjuksen antamisesta, minkä lisäksi listalla on vielä epäily törkeästä kirjanpitorikoksesta. Epäillyt rikokset ajoittuvat vuosiin 1999-2007.

Patria Oyj:tä ravistelee edelleen lahjustutkinta. Keskusrikospoliisi selvittää edelleen, oliko Patrian ja Slovenian valtion kesken tehdyissä asekaupoissa osuutta lahjonnalla.

Laineet olivat jo jutun tutkinnan alkumetreillä sen verran korkeita, että Patrian toimitusjohtaja Jorma Wiitakorpi joutui jättämään tehtävänsä vuoden 2008 kesällä.

Valtionsyyttäjän päätös on vasta yksi näytös. Niin kauan kuin tuomioita ei ole luettu, lahjusjuttu on auki ja nyt syytteen saaneet syyttömiä.

Patrian etu olisi jutun mahdollisimman nopea käsittely. Tätä on turha edes toivoa. Patrian ja Slovenian valtion välisten kauppojen tukinnan kestosta on aiheetonta esittää edes arvausta.

Poliisin työ on hidasta, sillä totuutta kaivavat esiin viranomaiset ainakin kahdessa maassa, Sloveniassa ja Suomessa. Mukana saattaa olla muita maita: lahjuksia, jos niistä on kyse, on voitu välittää toivottuun osoitteeseen monenkin valtion kautta.

Tutkinnan jälkeen käytävät käräjät kestävät nekin kauan ja jokseenkin selvää jo etukäteen, että nyt vireille pantu tykkikauppajuttu jatkuu Pirkanmaan käräjäoikeuden jälkeen ainakin hovioikeudessa.

Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että Patria joutuu olemaan tästä eteenpäin vuosikaudet ikävän julkisen huomion kohteena. Jos yrityksessä on lahjontaan sorruttu, on ahneus perustunut surkeaan näköalattomuuteen.

Nopeat voitot voivat kääntyä yritysmaailmassa pitkällisiksi tuskatiloiksi.

Patrialle lahjuspuheet ovat äärimmäisen huonoa mainosta. Yritykset tuotteet ovat maailmanlaajuisesti tunnustettuja – korkeasta laadusta on maksettava kuitenkin kova hinta.

Yritys panostaa tunnollisesti myös tuotekehitykseen.

Sotatarvikkeiden kauppa on bisneksessä aivan oma maailmansa. Näin todistavat ne, jotka ovat päässeet kurkistamaan salattujen ovien taakse.

Lahjonta on ikivanha ja tehokas keino kauppojen synnyttämiseksi. Vilpin käytössä on kuitenkin vaaransa. Lahjoja ja lahjottu ovat yleensä tyytyväisiä lopputulokseen, käryttäjä on usein kaupan hävinnyt kilpailija.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic