Uutiset

Likainen pommi on suurin uhka

Ydinterrorismin uhka Suomessa on vähäinen, sanoo kansainvälisen ydinterrorismin vastaisen kokouksen Helsingissä avannut ulkoministeri Timo Soini (sin.).

– Ei se jokapäiväinen akuutti uhka ole, mutta mahdollisuus on tietysti olemassa ympäri maailmaa, että terroristi valmistelevat likaista pommia. Siksi kansainvälinen yhteistyö on tärkeää, etteivät radioaktiiviset aineet pääse leviämään.

Suomen isännöimä kokous on kansainvälisen ydinterrorismin vastaisen verkoston GICNT:n toimeenpaneva kokous. Tapaamisessa on paikalla verkoston 56 jäsenvaltiota ja kuusi tarkkailijajärjestöä, kuten kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA.

– Valmistelemme tulevia harjoituksia ja kokouksia sekä pohdimme, kuinka aiempien kokousten suunnitelmat toteutetaan, GICNT:n kansainvälisenä koordinaattorina toimiva suurlähettiläs Jari Luoto sanoo.

GICNT organisoi kansainvälistä yhteistyötä ydinterrorin ehkäisemisessä, harjoitusten järjestämisessä ja tiedon välittämisessä viranomaisten välillä.

Suurimmat huolet liittyvät ydinaktiivisten materiaalien päätymisessä vääriin käsiin. Luodon mukaan säteileviä aineita on karkuteillä ”aika paljon”.

Radioaktiivisten aineiden jäljittäminen ja salakuljetusten ehkäiseminen on yksi GICNT:n tärkeimmistä tehtävistä.

Timo Soini korosti avauspuheenvuorossaan Suomen osaamista radioaktiivisten aineiden käsittelyssä. Suomi on ensimmäinen maa, joka rakentaa pysyvää loppusijoituspaikkaa ydinjätteelle.

Ydinterrorismi merkitsee säteilyn tahallista levittämistä siviilien keskuuteen, Luoto kertoo. Säteilyä voidaan levittää esimerkiksi radioaktiivista ainetta sisältävän likaisen pommin avulla tai kuljettamalla säteilevää ainetta suureen yleisötapahtumaan.

Radioaktiivinen pommi ei ole varsinainen ydinpommi eli sen räjähdysteho ei ole muita pommeja suurempi. Tavallista vaarallisemmaksi sen tekee radioaktiivisten aineiden leviäminen.

GICNT on tehnyt simulaatioita, joissa pommi levittäisi radioaktiivista säteilyä 1–2 kilometrin laajuiselle alueelle.

– Tällaisella säteilyllä olisi turvallisuusuhkien lisäksi valtavat taloudelliset haittavaikutukset, Luoto sanoo.

Radioaktiivisen aineen saastuttama alue on Luodon mukaan käytännössä ongelmajätettä. Esimerkiksi rakennuksia voi olla mahdotonta puhdistaa säteilystä, joten ne jouduttaisiin purkamaan kokonaan.

Likaisiin pommeihin liittyy myös voimakas pelotevaikutus, Luoto lisää.

Terroriteoissa ei ole toistaiseksi onnistuttu käyttämään radioaktiivista ainetta. Viranomaiset ovat kuitenkin estäneet useita tapauksia, joissa rikolliset ovat yrittäneet kaupata radioaktiivisia aineita terroriristeille.

Luoto ei halua arvioida ydinterroriteon todennäköisyyttä, mutta pitää uhkaa todellisena.

– Emme tiedä missä, milloin ja millä tavoin seuraava terrori-isku tapahtuu. Tiedämme ainoastaan, että sellainen tapahtuu, joten meidän on tehtävä kaikkemme, ettei iskussa käytetä ydinaktiivista materiaalia.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic