fbpx
Uutiset

Kolumni: Lilliputti toistaa keskittymisen sanomaa

Kuva: Ilkka
Kuva: Ilkka

Näkyvyytensä perusteella Hypoteekkiyhdistyksen (Hypo) luulisi olevan Suomen johtava asuntojen luotottaja.

Etenkin Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus putkahtaa lähes poikkeuksetta esille, kun julkisuudessa puhutaan väestöennusteista ja asuntomarkkinoista.

Taas toukokuun alussa Brotherus julisti, ettei koko maan asuttuna pitäminen ole mahdollista, että Suomen asuntomarkkinat jakautuvat kahtia ja että lapsiperheiden virta käy kantakaupunkien keskustoihin.

Maaliskuussa julkaistun Väestöennuste 2040:n mukaan Suomessa on 20 vuoden kuluttua vain kolme aitoa kasvuseutua. Sama laskelma povasi, että ihmisten keskittyminen kaupunkeihin jatkuu kiihtyvällä vauhdilla.

Väestöennuste 2040 toteutettiin Hypon aloitteesta ja Hypo oli yksi sen tilaajista. Ennuste laskettiin aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:ssä väestötutkija Timo Aron johdolla.

 

Suomen Pankin tietojen mukaan Hypo oli 0,7 prosentin markkinaosuudellaan vasta Suomen 11. suurin kotitalouksien asuntolainoittaja (joulukuu 2017). Suurin eli lähes 40 prosentin markkinaosuus kotitalouksien asuntoluottokannasta oli OP-ryhmällä. Sitä seurasi Nordea noin 30 prosentilla.

OP-ryhmä ja useat muut pankit luotottavat asuntoja eri puolella maata, kun Hypo on erikoistunut Helsinkiin naapurikaupunkeineen.

Hypon asuntolainan vakuudeksi tarjottavan kohteen sijainti on rajattu pääkaupunkiseutuun ja Uuteenmaahan sekä Tampereen, Lahden, Hämeenlinnan, Oulun, Turun, Jyväskylän ja Kuopion kaupunkeihin.

Hypon uusimman osavuosikatsauksen yhteydessä Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna totesi “ennakoituakin voimakkaamman kaupungistumisen edistävän Hypon ydinliiketoiminnan kannattavaa kasvua”.

Hypon hallintoneuvostoon kuuluvat muiden muassa valtiotieteen tohtori Timo Aro sekä Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Henkilökunnalle Hypolla on palkitsemisjärjestelmä tulospalkkioineen.

 

Hypoteekkiyhdistystä pitää onnitella julkisuuden haltuunotosta, mutta moniääniseen asuntomarkkinakeskusteluun tarvittaisiin enemmän näkökulmia ja asiantuntijoita.

Väestöennusteet ovat vasta ennusteita. Niiden kuvaamaan kehitykseen voidaan yrittää vaikuttaa, jos niin halutaan.

Ruotsissa valtion toimintoja alueellistetaan taas yli vuosikymmenen kestäneen keskittämissuuntauksen jälkeen.

Suomessa yritykset suunnittelevat nyt monia isoja investointeja maakuntien kaupunkeihin, kuten Metsä Group Kemiin, Google Haminaan ja John Deere Joensuuhun.

Nämäkin työpaikat tarvitsevat tekijöitä, jotka tarvitsevat asuntoja.

Menot