fbpx
Uutiset

Linnan juhlien vieraat siemailevat tänä vuonna boolia, joka on liki luomua – ympäristöteema näkyy myös juhlaväen lautasilla

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle osallistuvat saavat tänä vuonna maistaa hieman erimakuista juhlaboolia kuin edellisvuosina. Juhlaväki saa myös juoda ilmastokompensoitua kahvia ja teetä, kertoi presidentin kanslia perjantaina.
Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto alkaa perinteiseen tapaan kättelyillä kello 19. Kuva on vuoden 2016 vastaanotolta.

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla tarjoiltava booli on tänä vuonna muutettu lähestulkoon luomutuotteeksi, kertoo tasavallan presidentin kanslia.

Linnan juhlien tämän vuoden teemana on “Yhteinen ympäristömme”. Ympäristöteema näkyy niin tarjoiluissa ja koristeluissa kuin tasavallan presidentin puolison, rouva Jenni Haukion juhlapuvussakin.

Esimerkiksi juhlissa tarjoiltava viini, kahvi ja tee ovat täysin luomutuotteita, ja kaksi jälkimmäistä ovat ilmastokompensoituja. Linnassa on tarjolla myös olutta, joka on valmistettu hävikkiruisleivästä.

Suuren muutoksen kokee varsinkin perinteinen juhlabooli. Booli on valmistettu teeman mukaisesti 82-prosenttisesti luomuraaka-aineista. Aiemmin boolin valmistuksessa ei luomutuotteita ole käytetty.

Juhlavastaanoton palveluesimies Berit Mäkinen kertoo, että raaka-ainemuutos on vaikuttanut myös boolin makuun. Hänen mukaansa booli ei ole nyt niin makeaa kuin se on ollut edellisvuosina.

– Boolipohjaan tulevat raaka-aineet ovat 100-prosenttisesti luomua, mutta täällä linnassa lisäämme paikan päällä joitain ainesosia, ja niistä yksi ei luomua ole, Mäkinen selventää Lännen Medialle.

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton booliresepti on tunnetusti salaisuus, eikä Mäkinen avaa aineksia tarkemmin. Hän kertoo kuitenkin odottavansa ihmisten reaktioita muuttuneeseen makuun mielenkiinnolla.

– Ehkä iäkkäämmät ihmiset pitäisivät enemmän entisestä, se on kuitenkin makeampaa. Ehkä nuoremmat pitävät tästä enemmän. Monihan ei saa maistaa eroa, jos on vain kerran täällä, Mäkinen kertoo.

Paljon kasvisraaka-aineita käytetty

Ympäristöteeman mukaisesti juhlavastaanotolla tarjolla olevasta ruoasta suuri osa on valmistettu kasvisraaka-aineista. Viestintäpäällikkö Katri Makkosen mukaan tarjoilut eivät kuitenkaan ole täysin lihattomia, vaan tarjolla on muun muassa riistaa.

Lisäksi tasavallan presidentin kanslia on edellyttänyt, että kaikki pakkaukset, joissa ruoka toimitetaan linnaan, on valmistettu kierrätysmateriaaleista.

Keittiössä Presidentinlinnan henkilökuntaa avustavat myös Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijat.

– Pikku jutuista tämä [teema] näkyy, kertoo Makkonen.

Linnan koristeluissa on puolestaan käytetty paljon kotimaisia kukkia ja kasveja, jotka ovat peräisin tasavallan presidentin kesäasunnolta Kultarannasta.

Linnanvouti Anne Puonti kertoo, että juhlien budjetti on koko lailla samansuuruinen kuin viime vuonna, noin 200 000 euroa. Lieviin ylityksiin on kuitenkin varauduttu siksi, että luomuraaka-aineet ovat hieman ei-luomuvastineitaan hintavampia.

Noin 1 700 kutsuvierasta

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle osallistuu tänä vuonna noin 1 700 juhlavierasta, ja noin parisataa kutsun saanutta on sellaisia, jotka ovat tehneet erilaisia ympäristötekoja.

Juhlaväen seassa sukkuloivat puolestaan noin parisataa median edustajaa sekä 300 henkilökunnan jäsentä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tavoin myös tänä vuonna linnaan on kutsuttu sotiemme veteraaneja ja lottia. Järjestelyistä vastaavan adjutantti Pasi Seppälän mukaan linnaan on tänä vuonna kutsuttu kaikkiaan 10 sellaista lottaa ja veteraania, jotka ovat vähintään 100-vuotiaita.

Veteraaneille esiintyvät illan aikana Ylioppilaskunnan laulajat ja Philomela-kuoro. Tanssilattialla viihdyttävän Kaartin Combo -viihdeyhtyeen solisteina esiintyvät puolestaan Jennia Storbacka ja Mikael Saari.

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto alkaa kättelyillä kello 19, ja Presidentinlinnassa juhlien on määrä päättyä noin kello 22.45.

Näitä vieraille tarjoillaan

Suolaiset

Savulahnavoileipätorttua

Muikku-haukivoileipäkakkua

Kuha-kirjolohimosaiikkia

Siianmätiblinejä

Muikku-, särki-, silakka- ja ahvenrieskasia

Haukea fenkolileivällä ja kuoretta mallasleivällä

Lammasbriosseja

Palvipeuravoileipäkakkua

Hirvi-, peruna- ja härkäpapu-punajuuripiirakoita

Särki-, suppilovahvero- ja palsternakkapasteijoita

Tatti-ohrapiirakoita

Kotimaisia juustoja ja siemennäkkileipää

Makeat

Ellen Svinhufvud -kakkua

Puolukka-kuusenkerkkäkakkua

Kultarannan marjakakkua

Mustaherukkabebe-leivoksia

Kanelikampoja

Mustikkakukkosia

Härkäpapupikkuleipiä

Tyrni-, mustikka- ja karpalomarmeladeja

Kermatoffeemakeisia ja suklaatryffelikonvehteja

Juomat

Ilmastokompensoitua kahvia ja teetä

Linnan perinteistä boolia

Luomupuna- ja valkoviiniä

Pienpanimo-olutta

Kultarannan omenamehua

Vettä

Menot