Uutiset

Linnan Loppiainen houkuttelee aidoilla elämyksillä

-Tämä on kiva tapa viettää lasten kanssa loppiaista ja olla samalla ulkona, totesivat nuotiotulen ääreen linnan pihalla istahtaneet Lauri ja Eero Söderberg ja Pirkko ja Eelis Överlund.

-Oman tunnelmansa ja puitteensa tapahtumaan tuo kiistämättä linna historioineen. Lapsia kiinnostavat kovasti eläimet ja mäenlasku.

Tulet oli pihalle sytyttänyt asemies ja portinvartija Henrik.

Henrik ja seurassaan ollut Pirkko-piika elivät tapahtumassa keskiaikaa, vuoden 1556 tunnelmissa. Aikaa, jolloin loppiaista vietettiin kolmen kuninkaan juhlana.

-Valtakuntaa hallitsi Kustaa Vaasa. Hämeen linnassa väkeä asusti parhaimmillaan sata – kaksisataa henkilöä sadonkorjuuaikaan. He olivat pääasiassa lähiseudulta tulleita renkejä ja piikoja, kertoivat keskiaikaisia asuja – viittaa ja kerrospukeutumista noudatelleet Henrik, Tommi Ritari ja piika Laura Laitinen.

Loppiaistapahtumassa he tarinoivat kiinnostuneille keskiaikaisesta elämästä linnan liepeillä, ja tarvittaessa opastivat väkeä eri puolilla linnaa järjestettyihin tapahtumiin.

Päivää vietetään pitkään

-Päivää vietetään niin pitkään kuin lapsilla puhtia riittää, totesi pulkkamäessä viiletelleiden Leona ja Ohto Mäkisen äiti Heini.

Pulkkamäkeen suunnistivat myös Välimäen tilan Olivia-ponin kärryssä körötelleet Atro Piispanen ja Marko Hieta.

-Eläimet ovat vetonaula, vakuuttivat parivuotiaiden äidit Laura Piispanen ja Sirkka Hieta.

Lunta linnan pihalle pienten laskijoiden liukumäkeen oli haalittu Ritarihallista.

Hyvää kyytiä linnan pihalla antoivat myös keppihevoset. Ratsujen selkään ja esteisiin Otto Heinonen 2 v. houkutteli myös äitinsä Reetta Heinosen.

Linnan pihapiiriä puistoineen he pitivät oivallisena monimuotoiseen ulkoilutapahtumaan. Kiinnostavuutta lisäsivät linnaan järjestetyt esitykset ja askartelutuokiot.

Linnan leivintuvassa pitkän pöydän ääressä helmikoristeisia sydämiä askarrelleet Niina Sipilä ja Iida Alén sekä Essi ja Amalia Päivärinta olivat jo seuranneet nukketeatterin esityksen, joka ”oli aivan ihana.” Seuraavaksi he valmistautuivat ulos ja pulkkamäkeen.

Heikunkeikun silmänkääntötempuille

Veljekset Manu ja Antti Kopo käyttivät hyväkseen toista askartelupistettä. He taittelivat lennokin toisensa jälkeen ja tavoittelivat niillä linnan salin holvikaaria.

Opin sanomalehdistä taiteltuihin päähineisiinsä he kertoivat saaneensa papalta, lennokkien taittelun isältään.

Salin täyteen yleisöä vetivät niin nukketeatteri kuin Mikko Perkoila ja Trio Loiskis sekä taikuri Tuovinen silmänkääntötemppuineen.

Yleisön joukosta taikuria narutempussa avustamaan lupautunut Siin a Gerlander valitsi päivän taikasanaksi Heikunkeikun.

Linnassa järjestetyllä teemakierroksella selviteltiin käytävillä vaellelleen mieshenkilön salaisuutta – oliko hän vakooja vai entinen renki.

Tapahtumatuottaja Mari Vadén Museovirastosta sanoo Linnan Loppiaisen vetäneen ennätysmäärän väkeä, varovaisen arvion mukaan reilut neljätuhatta. Joukossa oli vieraita aina ulkomaita myöten, heidän joukossaan eniten venäläisiä. (HäSa)

Mainos