Uutiset

Linnanmäen kieputtimet vuoden kielihelmi

Helsingin yliopiston suomen kielen laitos on valinnut vuoden 2004 kielihelmeksi Linnanmäen huvittelulaitteiden uudet supisuomalaiset nimet. Viime kesästä lähtien huvipuiston asiakkaat ovat saaneet nauttia muun muassa Pikajunan, Kiepin, Raketin, Kuuputtimen ja Tulireen vauhdista.

Valitsijat pitävät ansiokkaana sitä, että entiset vieraskieliset laitteiden nimet on unohdettu tykkänään ja laitteet on nimetty kokonaan suomeksi.

Suomen kielen laitos kiittelee Linnanmäkeä iskevistä, notkeista ja hauskoista uusista nimistä. Uudelleen nimeäminen toimii suurille yleisömäärille tapana vaalia hyvää suomea. Kyse on samalla hyvästä nuorisotyöstä.

Valitsijat toivovat, että suomenkieliset nimet yleistyisivät myös esimerkiksi kauppojen ja ravintoloiden nimissä.

Palkitsijoiden mukaan kansalaiset ovat olleet kauan huolissaan suomen kielen aseman mahdollisesta hiipumisesta valtakielten, varsinkin englannin, paineessa. Suomi ei toki romahda yhdessä yössä, mutta oma kieli saattaa syrjäytyä niin, että joillakin aloilla ei tulekaan toimeen suomella.

Ilmiöstä on huolestuttavia merkkejä tietokonepelien maailmassa.

Vaikka tänä vuonna ei valittukaan vuoden kielellistä sammakkoa, valitsijat kritisoivat hieman ajatusta englannista suomen apukielenä.

STT

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic