Uutiset

Lintuinfluenssa lähenee Eurooppaa

Pelätty lintuinfluenssa kolkuttelee jo Euroopan porteilla. Turkissa on todettu tautiin sairastuneen jo 14 ihmistä. Viime viikolla kolme lasta kuoli siihen maan itäosissa.

Lintuinfluenssan tyyssijaksi paikannettiin jo vuosia sitten Kaukoitä. Sieltä se lähti leviämään viime vuonna länttä kohti. Tautia on löydetty muun muassa Venäjän eteläosista ja viimeksi Turkista.

Toistaiseksi tappavan sairauden ei ole todettu tarttuneen ihmisestä ihmiseen. Tähän asti sen saaneet ovat olleet joko suoraan tai välillisesti tekemisissä tautia sairastaneiden lintujen kanssa.

Turkin viranomaiset ovat yrittäneet hillitä paniikkia muistuttamalla maan tiedotusvälineissä, ettei tauti tartu ihmisestä toiseen. Television välittämät kuvat lintujen brutaalista tuhoamisesta ovat kuitenkin omiaan lietsomaan paniikkia ja synnyttämään vaikeasti kumottavia huhuja.

Lintuinfluenssa ei lähesty maanosaamme yllättäen. Sen laajenemiseen pandemiaksi on varauduttu, joskaan jokaista eurooppalaista ei kyetä rokottamaan tautia vastaan. Roketetuotanto ei ole vielä käynnissä suunnitellussa laajuudessaan.

Suomen ja muiden Pohjoismaiden tilannetta helpottaa toistaiseksi sydäntalvi. Muuttolinnut eivät ole vielä hetkeen tulossa ja pakkaset pitävät virukset kurissa.

Meillä siipikarjaa ei juurikaan kasvateta ulkotiloissa, vaan linnut hoidetaan ulkopuolisilta suljetuissa kanaloissa ja kasvattamoissa. Kanat, broilerit ja kalkkunat eivät pääse kovin helposti tekemisiin luonnon lintujen kanssa.

Parhaillaan riistalinnuilla on rauhoitusaika eli metsästäjätkään eivät joudu kosketuksiin saaliseläinten kanssa.

Erityinen huolellisuus esimerkiksi siipikarjan rehujen kuljetuksessa ja käsittelyssä on paikallaan. Suomalaistiloilla lintuja on kerrallaan paljon, jopa tuhansia samoissa tiloissa, joten jo yksittäinen tartunta tietäisi tuntuvia vahinkoja.

Lintuinfluenssalla on paitsi kansanterveydellisiä, myös laajoja taloudellisia vaikutuksia. Taudin saastuttamilta alueilta ei saa viedä siipikarjan lihaa, munia, eläviä lintuja eikä mitään siipikarjatuotteita muihin maihin. Häiriöt kansainväliseen elintarvikkeiden kauppaan ovat jo näkyvillä ja ne jatkunevat pitkään.

Muun muassa Turkki saa merkittävät tulot matkailusta. Jos tautia ei saada kuriin, on ilmeistä, että maan turismitulot kutistuvat.

Taloudellisia menetyksiä ei voida toistaiseksi edes arvioida. On kuitenkin selvää, että muutenkin köyhissä ja alikehittyneissä maissa lintuinfluenssan taloudelliset seuraukset ovat raskaampia kuin vauraissa länsimaissa.

Eurooppaa lähestyvän lintutaudin maihinnousua ei ilmeisesti kyetä tyystin estämään. Suomessa ei kuitenkaan ole mitään syytä paniikkiin, sillä meillä mahdolliseen epidemiaan, jopa pandemiaan on valmistauduttu.

Varotoimet on viritetty pahimman varalle eikä niihin kenekään pidä suhtautua yliolkaisesti. Kun määräysten ja kieltojen haitat rajoittuvat vain taloudellisiin menetyksiin, ne ovat sittenkin pieni hinta verrattuna ihmishenkien menetyksiin.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic