Uutiset

Lintuinfluenssa on arvaamaton uhka

Kun on kysymys ihmisten hengestä ja terveydestä, on ylilyöntien riski ilmeinen.

Euroopan lintuinfluenssa-asiantuntijat pitivät perjantaina hätäkokouksen, joka päätettiin järjestää sen jälkeen kun Turkin lintuinfluenssavirus todettiin ihmiselle vaaralliseksi kannaksi. EU:n komission mukaan jäsenmaiden on varauduttava aasialaisesta siipikarjasta lähtöisin olevan taudin leviämiseen Euroopassa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n varoituksia on kuultu säännöllisesti koko kuluneen vuoden ajan. Onneksi niitä on myös kuunneltu.

Suomi on jatkanut omaa varautumistaan, maahan on hankittu lääkekuureja, ja valtion syksyn lisäbudjetissa on rahat kaikkien suomalaisten rokottamiseen.

Taudin leviämiseen ja myös arvaamattomaan muuntumiseen kannattaa ehdottomasti varautua, vaikka pahimmat uhkakuvat maailmanlaajuisesta tappajataudista eivät toteutuisikaan.

Tautiin tähän asti sairastuneiden kuolleisuus on korkea, mutta toistaiseksi heitä ei ole joukoittain edes Aasiassa.

Toistaiseksi ei ole tietoa, että tauti olisi muuttunut ihmisestä ihmiseen leviävään muotoon. Tällaista uutista ei kukaan odota. Hysterian riski olisi tällöin ilmeinen.

Samalla alkaisi kiivas kansainvälinen kilpailu siitä, kuka saa parhaat tautia vastaan kehitellyt lääkkeet ja rokotteet. Tähän asti tehokkaimpana pidettyä lääkettä valmistaa vain yksi sveitsiläinen lääketehdas.

Lintuinfluenssan vaarallisuus on sen arvaamattomuudessa. Taudin koko kuva ei ole tutkijoille selvillä, ja onpa sen myös epäilty ajanoloon muuttuvan ihmiselle vaarattomaksi. Lääkkeitä ja rokotteita tautia vastaan on kehitteillä, mutta siitäkin puuttuu varma tieto, saadaanko tautia vastaan ylipäätään tehokasta rokotetta.

Kun on kysymys ihmisten hengestä ja terveydestä, on ylilyöntien riski ilmeinen.

Loppuviikon hätäkokouksessa oli esillä muuttolintujen osuus taudin leviämiseen.

Lintujen liikkeitä voi ennakoida, mutta vielä on mahdotonta ennustaa, leviääkö tauti niiden mukana aikanaan Mustanmeren alueelta kauaskin kohti pohjoista.

Lintuyhdistysten järjestö BirdLife Suomi heittää jäitä hattuun. Pelko muuttolintujen aiheuttamasta vaarasta on järjestön mielestä vahvasti liioiteltu. Kieltämättä aika järkeenkäypä on arvio, jonka mukaan sairas lintu ei jaksa lentää Suomeen asti – ei ainakaan kovin kaukaa.

Huomiota pitäisikin kiinnittää enemmän ihmisiin kuin muuttolintuihin.

Tavallisen influenssan tavoin tarttuva kuolemantauti voisi pahimmassa tapauksessa levitä ympäri maailman 1910-luvun espanjantaudin tavoin. Noista ajoista lääketiede ja ihmisten elinolosuhteet ovat mullistuneet täysin etenkin Euroopassa.

Taudin leviämisen edellytykset ovat kuitenkin samaan aikaan lisääntyneet. Ihmiset liikkuvat jatkuvasti sankoin joukoin maiden ja maanosien välillä.

Lintuinfluenssa ei ole ollut vakava vitsaus vain Aasiassa, vaan siitä on kärsitty aiemminkin myös Euroopassa. Alankomaissa tapettiin pari vuotta sitten taudin takia 23 miljoonaa kanaa.

Päivän lehti

17.2.2020