Uutiset

Lintuinfluenssa tuskin tulee Suomeen ainakaan eläinkuljetusten kautta

Ihmiselle vaarallinen lintuinfluenssavirus H5N1 ei levinne Suomeen ainakaan ulkomailta tuodun siipikarjan mukana. Muutama viikko sitten Isossa-Britanniassa havaittu, 160 000 linnun teurastukseen johtanut virus saattoi levitä muuttolintujen sijasta Unkarista siipikarjakuljetusten kautta, mutta Suomessa ei ole syytä odottaa samaa.

– Mahdollisuus, että virus leviäisi Suomeen siipikarjakuljetusten mukana, on äärimmäisen teoreettinen. Lintuinfluenssan leviämistapa riippuu kunkin maan olosuhteista, ja Suomessa tautisuojaus on erittäin hyvä, sanoo Elintarviketurvallisuusviraston eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikön johtaja Riitta Maijala.

Suomessa lintuinfluenssan uskotaan leviävän muuttolintujen mukana, jos se ylipäätään leviää. Siipikarja onkin pidettävä sisällä maaliskuun alun ja toukokuun lopun välisenä aikana, ja myös siipikarjanäyttelyt ovat kiellettyjä.

Esimerkiksi lintujen suojeluyhdistys BirdLife Suomi ry varoittaa kuitenkin syyllistämästä muuttolintuja liikaa lintuinfluenssan leviämisestä. Yhdistyksen toiminnanjohtaja Mika Asikainen ei usko, että H5N1 tulee Suomeen ainakaan muuttolintujen mukana. (HäSa)

Päivän lehti

28.1.2020