fbpx
Uutiset

Lintuinfluenssaan pitää varautua

Siipikarjankasvatusta piinaavaa lintujen virustautia, lintuinfluenssaa, on todettu alkuvuoden aikana useissa Kaakkois-Aasian maissa.

Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut uusimman lintuinfluenssaviruksen olevan edeltäjiään arvaamattomampi. On mahdollista, että tauti muuttuu pelättyyn ihmisestä ihmiseen leviävään muotoon.

Tavallisen influenssan tavoin tarttuva kuolemantauti voisi pahimmassa tapauksessa levitä kulovalkean tavoin.

WHO:n mukaan maailmanlaajuisen epidemian, pandemian, riski on kasvanut vakavaksi. Järjestö suositteleekin, että maat, joilla on mahdollisuuksia hankkia tautia vastaan kehitettyä lääkettä, hankkisivat sitä varmuusvarastoon.

Myös Suomi varautuu pandemiaan. Sosiaali- ja terveysministeriö ilmoitti torstaina, että maahan hankitaan lisää lääkkeitä. Lääkekuurien yhteismäärä nousee Suomessa 1,3 miljoonaan kuuriin. Varmuusvarastossa on ollut lääkettä ennestään 28 000 kuurin verran. Lääkettä on tarkoitus jakaa myös sairaanhoitopiireihin nopean jakelun varmistamiseksi.

Jos pelätty pandemia leviäisi, olisivat lääkkeen saanti ja jakelu ensimmäiset ongelmat. Ainetta valmistaa vain yksi sveitsiläinen lääketehdas.

Edellisen kerran maailmaa koetteli lievä pandemia vuonna 1968. Synkimmissä tulevaisuudenkuvissa lintuinfluenssaa on verrattu 1910-luvun lopun pahamaineiseen espanjantautiin, johon menehtyi kymmeniä miljoonia ihmisiä.

Tautiin on järkevää varautua ja ottaa vakavasti WHO:n asiantuntijoiden varoitukset, mutta minkäänlaiseen hysteriaan ei ole syytä. Suomalaisten henki tai terveys eivät ole suoraan uhattuina.

Taudin uhkaa on tarkasteltava maailmanlaajuisesti. Se koskee kaikkia maita, joiden ihmiset liikkuvat suomalaisten tapaan laajalti ja jatkuvasti eri puolilla maailmaa.

Tauti ei ole ollut vakava vitsaus vain Aasiassa, vaan siitä on kärsitty myös Euroopassa. Alankomaissa poistettiin päiviltä pari vuotta sitten 23 miljoonaa kanaa lintuinfluenssan nujertamiseksi.

Suomeen pahan päivän varalle hankittavilla lääkkeillä voidaan suojata tartunnalle altistuneita ja siten hidastaa taudin leviämistä sekä hoitaa jo sairastuneita. Varsinaisesta tautia vastaan suojaavasta rokotteesta ei kuitenkaan ole kysymys, vaan sellainen on vasta kehitteillä.

Suomalaisten matkustamista taudin vaivaamissa maissa ei ole rajoitettu, mutta järjenkäyttö on sallittua matkailijoillekin: virustauti voi tarttua ihmisiin, jotka ovat suoraan kosketuksessa siipikarjaan, tautia kantaviin luonnonlintuihin tai lintujen eritteisiin.

Kypsytetyn kananlihan syöminen on Kansanterveyslaitoksen mukaan turvallista myös Kaakkois-Aasian tautialueilla.

Tautiin sairastuneiden kuolleisuus on korkea, mutta heitä ei ole onneksi ollut kovinkaan useita. Taudin on kerrottu tarttuneen yhteensä muutamaan kymmeneen ihmiseen.

Lintuinfluenssaan liittyy paljon pelkoja, mutta epävarmuudessa on myös toiveikkaita sävyjä: tutkijoiden mukaan viruksen vaarallisuus saattaa vähentyä sen muuntuessa.

Menot