Kolumnit Uutiset

Lintujärvi herää eloon – lopultakin

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, kaupungin paras lintujärvi alkaa heräillä ruususenunestaan lähimmän vuoden kuluessa.

Jo on aikakin! Tätä uutista lintuharrastajat ovat odotelleet vuosikymmeniä.

Hattelmalanjärvi on edelleen arvokas ja monin tavoin suojeltu lintuvesi, vaikka sen loiston päivät ovatkin kaukana viime vuosituhannen puolella.

Hidasta umpeenkasvua, rantojen rämettymistä ja linnuston köyhtymistä on seurattu lintutornista 1980-luvun alkupuolelta saakka.

Muutos on viimeinkin luvassa, sillä Hattelmalanjärvi on valittu mukaan valtakunnalliseen sisävesien kunnostusohjelmaan.

Kuusivuotinen Freshabit-hanke on osittain EU:n rahoittama ja sitä on luonnehdittu jättipotiksi Suomelle. EU:n osuus noin 20 miljoonan euron kokonaisbudjetista on 60 prosenttia.

Summa on varattu kaikkiaan kymmenien järvien, jokien ja muiden pienvesien ehostukseen eri puolilla Suomea, joten Hattelmalanjärvelle siitä liikenee vain murusia.

Kanta-Hämeessä – ja osittain myös Pirkanmaan puolella – Freshabit-hanke toteutetaan Vanajavesikeskuksen johdolla vuosina 2016-2022. Kunnostettavia kohteita on kaikkiaan kymmenen ja niiden saama siivu on noin 1,3 miljoonaa. EU-rahaa siitä on noin 800 000 euroa.

Raha on tarkoitus suunnata lintuvesien ja valuma-alueiden kunnostukseen, ulkoilumahdollisuuksien kehittämiseen sekä tutkimus- ja mallinnustyöhön.

Toistaiseksi ei ole täysin selvillä, mitä Hattelmalanjärvellä on tarkoitus tehdä ja millä aikataululla. Alkuun päästäneen Suomen satavuotisjuhliin mennessä, ja isoimmat työt ajoittuvat todennäköisesti parille seuraavalle vuodelle.

Järvelle on vuonna 2007 laadittu hoito- ja käyttösuunnitelma, jossa luetellaan keskeiset toimenpiteet lintujärven arvon palauttamiseksi. Tärkeimpänä pidetään avovesialueen lisäämistä.

Samalla pitäisi myös raivata rantaryteikköä, kaivaa allikoita ja rakentaa suojaisia pesimäsaarekkeita. Tehtävää on runsaasti, ja nähtäväksi jää, mihin kaikkeen varat lopulta riittävät.

Pari vuotta sitten Vanajavesikeskus toteutti vastaavanlaisen kunnostushankkeen Janakkalan Toivanjoella. Se onnistui erinomaisesti, toivottavasti se onnistuu myös Hattelmalanjärvellä.

Menot