Kolumnit Uutiset

Lintukodon raunioilla

Pikakertausharjoituslaki tuskin yllätti ketään. Puolustusministeriöllä on jo pitkään ollut tiedossa, että Suomen uhkakuvat ovat muuttuneet. Nopeat konfliktit vaativat nopeaa reagointia.

Hallitussihteeri Perttu Wasenius kertoi Helsingin Sanomille (29.6.2016), että aseelliset selkkaukset paisuvat nykyään jopa parissa päivässä koko maata koskeviksi kriiseiksi.

Suomi ja koko Eurooppa ovat hyvin vieraantuneita turvattomuuden tunteesta. Nyt maailmaa rakentavat kaksi tai kolmekin sukupolvea, jotka eivät ole kokeneet sota-aikaa.

Sitten tulee musta päivä Pariisin historiassa. 132 ihmisen joukkotuho laittoi etusivut uusiksi ympäri maailman. Sosiaalisessa mediassa levinneet järkyttävät videot sekä uhrien muistokirjoitukset lietsoivat pelkoa. Ihmiset peittivät Facebook-profiilikuvansa Ranskan trikolorilla.

Miksei kenenkään profiilikuva tunnusta nyt Irakin lipun värejä? Tässä hieman mittakaavaa: Bagdadissa kuoli sunnuntain pommi-iskussa arviolta 216 ihmistä. Se oli Isisin tuhoisimpia yksittäisiä iskuja.

Irakissa on tänä vuonna kuollut jo noin 260 ihmistä terrori-iskuissa. Sehän ei paljoa liikuta, ennen kuin kauhut tulevat lähelle.

Sitäkin on ikävä kyllä saatu todistaa. Piiritystilanteet, Mukkulan ammuskelu ja Vihdin poliisisurma järisyttävät Suomen uskottavuutta turvallisena maana.

Lahti-vitsit eivät enää naurata, kun joka puolella näyttää paukkuvan. Onko jokin epätoivo sekoittanut suomalaisten päät?

Utøyan joukkosurman aikaan taivasteltiin, että kohta Suomikaan ei ole enää lintukoto. Tuntuu vastenmieliseltä huomata, että vuonna 2016 eletään sellaista turvattomuuden aikaa, jota vasta aavisteltiin muutama vuosi takaperin.

Putin heristelee sormeaan ja uhkaa siirtää asevoimat lähemmäs, mikäli Suomi mielii Natoon. Hänen mukaansa lähin tukikohta on toistaiseksi 1 500 kilometrin etäisyydellä. Todellisuudessa Alakurtin sotilaslentoasema on vain 50 kilometrin etäisyydellä Suomen rajasta. Varmistin Google Mapsista.

No, sattuuhan sitä federaation presidentillekin.

Kaiken tämän keskellä on tavallinen kansalainen, joka ei ehkä osaa ottaa kantaa EU- tai Nato-politiikkaan, mutta hän odottaa, mitä seuraavaksi.

EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan globaalistrategia on jäänyt tyystin brexitin jalkoihin. Uusittu strategia toitottaa, että EU:n uhkia voidaan torjua vain rakentamalla turvallisuutta.

Suomeksi: Konflikteja tulee vielä, mutta jokaisen EU:n jäsenmaan tulisi tiivistää yhteistyötään. Lintukotoon tuudittautuminen ei enää vetele.