Uutiset

Linturallissa tiirailtiin harvinaisia siivekkäitä

Hemppo, pyrstötiainen, pähkinähakki ja palokärki löytyvät keskeltä Riihimäkeä. Ne komistivat listoja keskiviikkona linturallissa. Kanta-Hämeen lintutieteellinen yhdistys ja Riihimäen luonnonsuojeluyhdistys kilpailuttivat koululaisten lintubongaustaidot.

-Hämmästyttävä tulos. Lajeja nähtiin peräti 28 eli reippaasti yli odotusteni. Riihimäellä on nyt hyvä lintukanta. Lonkalta heittäen olisin arvioinut kymmenen linnun havaintoihin yltäneitä hyvinä suorituksina. Nyt vain yksi joukkue jäi alle kymmenen, arvioi Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Alssi Niskanen.

Kisaan osallistui ala- ja yläasteelta sekä lukiosta kaikkiaan 12 joukkuetta. Patastenmäen ala-asteen tyttöjoukkue veti kirkkaan voiton 18 linnun havainnoillaan. Lukion ja yläasteen sarjat voittaneet joukkueet ylsivät molemmat 15 lintuun.

Ala-asteen sarjan voittajajoukkoa veti vastikään Kanta-Hämeen yhdistykseen liittynyt Eveliina Tiainen, joka myöntää sukunimensä innostaneen lähtemään mukaan lintuharrastukseen.

Tiaisen joukko suuntasi retkensä niin taiten, että sai nimiinsä hyvän hippiäishavainnon. Joukkueessa olivat mukana myös Senja Ruissalo, Tomi Saario ja Pauli Voipio.

Linturallilla halutaan innostaa nuoria luontoon ja lintujen pariin. Riihimäen luonnonsuojeluyhdistyksen jäsen Ritva Sirén kertoo kilpailun noudattaneen todellisten lintuharrastajien kilpailusääntöjä. Tarkoitus on, että kisa saa jatkoa tulevina vuosina.

Alssi Niskanen vinkkaa, ettei lintujen löytäminen ole työlästä.

-Parhaat havainnot saa lintujen ruokintapaikoilta. Kannattaa pystyttää pihaan lintulauta, jolta saa hyviä havaintoja talvella. Riihimäellä hyviä löytöjä tehdään myös jätevedenpuhdistamolla, Vantaanjoella, Hatlamminsuolla, viljasiiloilla ja vankilan lähipelloilla. Patastenmäeltä löytää hyviä mummonruokintoja eli lintulautoja.

Myös Fortumin kuorikasat tarjoavat mainiot havaintopaikat, sillä linnut hakevat kasoilta talvellakin hyttysiä. Naakkojen ja kesykyyhkysten parvet taas keräävät paikalle varpus- ja kanahaukkoja.

Linturalli näytti, että lapsetkin löytävät harvinaisuuksia, joita aktiiviharrastajat joutuvat tosissaan etsimään. Niinpä lähes joka joukkue oli nähnyt varpusen, moni fasaanin, kolme närhen, pari kuusitiaisen ja yksi pyrstötiaisen.

Päivän lehti

9.7.2020