fbpx
Uutiset

Lintutaudin vääjäämätön uhka

Suurin osa uutisista kerrotaan uudestaan ja uudestaan, joten uutinen onkin usein oikeastaan vanhanen. Otetaan esimerkiksi vaikka lintuinfluenssa. Sen nykyisissä ja myös tulevissa vaiheissa arvaillaan ja arvioidaan, leviääkö pahanlaista pandemiapelkoa levittävä tauti Suomeen.

Aluksi lintuinfluenssan leviämisriski Suomeen vakuutettiin olemattomaksi. Sitten kuultiin uutinen ensimmäisestä tautitapauksesta Euroopassa. Sitten ensimmäinen punainen lamppu syttyi EU:n alueella. Sitten yhä lähempänä Suomea. Ja sitten…

Tiistain Iltalehti meni askeleen pari pidemmälle. Se julkaisi kuvitteellisen tapahtumaketjun siitä mitä “sitten” tapahtuu kun tauti Suomeen leviää.

Asiantuntijoita käy melkein sääliksi. He joutuvat toistamaan itseään kyllästymiseen asti.

Taudista on olemassa runsain mitoin asiallista tietoa, mutta joka välissä huomautetaan, ettei kaikkea vielä tiedetä, ei varsinkaan sitä, muuttuuko tauti joskus vaaralliseen ihmisestä ihmiseen leviävään muotoon. Silloin tauti tulee, jos tulee, lentokoneella.

Nykyisin vallitsevan käsityksen mukaan ihminen voi saada taudin (vain) käsiteltyään tautiin kuollutta lintua tai sen eritteitä.

Tiedon puute ei ole ongelma, vaan sen sulattelu arkipäivän johtopäätöksiksi.

Kaiken aikaa painotetaan, ettei ainakaan Suomessa ole aihetta hysteriaan, mutta silti television uutisvälähdyksistä jää takomaan syvien kansankerrosten silmänurkkaan kuva jätesäkkiin sullotuista, vielä elävinä sätkivistä vesilinnuista.

Tieto elää. Se muuttuu kuulijan korvassa, yhdistyy omiin kokemuksiin ja piintyneisiin käsityksiin, joilla ei ole usein paljonkaan yhtymäkohtia todellisuuden kanssa.

Varsinainen vääristymien törkykammio on internet keskustelupalstoineen. Ne pursuilevat kaiken maailman potaskaa. Maailmanlopun filosofit piehtaroivat lintutaudin höyhenissä.

Painetut lehdetkään eivät ole vääristelyistä vapaita.

Vielä tuoreenpuoleisen uutisen mukaan: lintuinfluenssaa on löydetty eteläeurooppalaisista kyhmyjoutsenista (Cygnus olor).

Sivulauseisiin jäi hienovarainen muistutus, että kreikkalaiset ja italialaiset kyhmyjoutsenet ovat sikäläistä kantaa. Ne eivät liihota Suomeen. Suomalaiset kyhmyjoutsenet talvehtivat Itämerellä.

Laulujoutsen (Cygnus cygnus) on Suomen kansallislintu, joka jatkuvasti sekoitetaan serkkuunsa.

Onkin vain ajan kysymys, koska taudinkantajiksi aletaan epäillä myös laulujoutsenia tai melkein mitä tahansa pienempiäkin siivekkäitä.

Viranomaistenkin pitäisi viisaudessaan ymmärtää, että ihminen muuttuu sitä epäileväisemmäksi mitä useammin hänelle vakuutetaan, ettei riskiä ole.

Osa Suomen kunnista luokiteltiin taudin riskialueiksi. En vieläkään ymmärrä miksi, vaikka perustelutkin toki olivat esillä.

Tietävätköhän pääkaupunkiseudulla pesivät päättäjät, että ainakin Etelä-Pohjanmaalla broilerit pulskistuvat visusti sisätiloissa. Ei sinne tuonen tauti yllä.

Menot