fbpx
Uutiset

Lintutauti otettava vastaan rauhallisesti

Tärkeintä on huolehtia, ettei tauti pääse leviämään luonnonlinnuista siipikarjaan.

Lintuinfluenssan ihmiselle vaarallinen muoto H5N1 on lähestynyt Euroopassa pohjoista viime syksystä lähtien. Kevät tuo taudin lähiviikkoina Suomeenkin.

Helmikuun puolivälissä tautia löytyi kuolleista kyhmyjoutsenista Pohjois-Saksan rannikolta ja parin viikon päästä siitä vastaava löydös tehtiin tukkasotkasta Ruotsin Oskarshamnissa maan kaakkoisrannikolla.

Muuttolintuvihaan tai -kammoon ei pidä sortua. Ehdotukset lintujen tehostetusta metsästyksestä on jätettävä omaan arvoonsa. Pikemminkin siivekkäiden on syytä antaa olla entistä enemmän omissa oloissaan.

Metsästäjien ja lintuharrastajien ei ole syytä ryhtyä asiassa tukkanuottasille, vaan molempien harrastajaryhmien asiantuntemusta tarvitaan lintutaudin tarkkailuun ja torjuntaan. Lintuharrastajilla on vertaansa vailla oleva tiedonvälitysverkosto.

Suomessa viranomaiset ovat jatkaneet jo hyvissä ajoin aloitettua varautumista, jossa merkittävä osuus on tehokkaalla tiedottamisella.

Lintutaudin tulo on voitu ennakoida harvinaisen hyvin, joten ei ole syytä epäillä, etteikö sen kanssa osattaisi elää.

Sairaat linnut eivät tupsahda taivaalta syliin. Luonnosta mahdollisesti löytyviin linnun- tai muunkaan eläimen raatoihin ei ole muutenkaan syytä koskea. Käsienpesukin kuuluu kunniaansa, mutta niinhän se kuuluu muutenkin.

Monista lintutautiin liittyvistä kysymysmerkeistä huolimatta on syytä muistaa, ettei siitä aiheudu Suomessakaan ihmisille välitöntä vaaraa.

Tauti ja viranomaisten ohjeet pitää ottaa vakavasti, mutta ilman turhia pelkoja ja panikointia.

Saksassa ja myös Ruotsissa on ryhdytty tarpeellisiin varotoimiin. Tärkeintä on huolehtia, ettei tauti pääse leviämään luonnonlinnuista siipikarjaan. Siihen pitäisi olla hyvä mahdollisuudet, koska siipikarjankasvatusta harrastetaan pohjoisen olosuhteissa pääasiassa sisätiloissa, jotka voi eristää.

Ruotsissa ei ole syntynyt paniikkia, vaikka tauti lopulta ylsi sinne yllättävänkin nopeasti. EU:n ensimmäiset tautiin kuolleet linnut löytyivät 11. helmikuuta Kreikasta ja Italiasta.

Myös suomalaisten on varauduttava siihen, että niin terveys- kuin pelastusviranomaisetkin joutuvat taudin takia töihin, perustamaan muun muassa suojavyöhykkeitä.

Virus tarttuu ihmiseen edelleen varsin huonosti. Sen vaarallisin puoli on kuitenkin pandemiariski: viruksen mahdollinen muuttuminen ihmisestä ihmiseen tarttuvaksi. Toistaiseksi siitä ei kuitenkaan ole merkkejä.

Tauti ei ole tarttunut luonnonlinnuista ihmiseen, vaan kaikki Aasiassa ja sittemmin muun muassa Turkissa sairastuneet tai menehtyneet ovat saaneet tartunnan oltuaan läheisessä kosketuksessa tautiin kuolleen tai sairastuneen siipikarjan kanssa.

Vietnamissa ja Thaimaassa on onnistuttu H5N1-taudin torjunnassa jo kohtalaisen hyvin. Tauti on riehunut Kaakkois-Aasian siipikarjassa jo vuosia ja kaiken kaikkiaankin sillä on ihmisuhreja vain joitakin kymmeniä.

Menot