fbpx
Uutiset

Lipponen käänsi selkää vaalipuheille

SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen pohti kunnallisvaalien tulosta tiistaina Uutispäivä Demarin Matkan jatkuessa -seminaarissa. Lipponen katsoo vuoden vaihteessa työnsä aloittavien valtuustojen olevan kovan paikan edessä, “sillä nyt on haettava resurssia toimintojen tehostamisesta”. Hän patistaakin demarivaltuutettuja todistamaan, että kunta pärjää palvelujen tuottamisessa yksityisten palveluntuottajien kanssa. Kunta voittaa kilpailun, jos kunnallisten palvelujen tuottavuutta pystytään parantamaan, Lipponen uskoo.

Vaatiessaan maamme kuntien palvelutuotannon tehostamista SDP:n puheenjohtaja ottaa heti vaalien jälkeen käyttöön yllättävän raskaat aseet. Lipponen muistuttaa suosituksista, joita Suomi on saanut Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä ja OECD:ltä. Palvelualojen tuottavuudessa ollaan jäljessä, sanoo Lipponen kiertelemättä.

Sosiaalidemokraattien vaalivoiton keskeisin selittäjä on mitä ilmeisimmin puolueen kiihkeä halu puolustaa kunnan tuottamia palveluja. Asian voi ilmaista myös toisin: SDP vastusti yksiselitteisesti vaalien alla nykyisin kunnan reviiriin kuuluvien palvelujen yksityistämistä ja kilpailuttamista. Ei ole mikään salaisuus, että puolustamalla kunnan palveluja SDP halusi kerätä kuntien palveluksissa olevilta mahdollisimman suuren äänipotin.

SDP siirtyi vaalien alla monta piirua vasemmalle ja ainakin tällä kertaa taktiikka tuotti tulosta. Jälkikäteen on kutkuttavaa pohtia, miten demareiden olisi kuntavaaleissa käynyt, jos puheenjohtaja Lipponen olisi käyttänyt tiistaisen puheenvuoronsa viikkoa aiemmin. Kysymys ei olekaan – vaikka demarit näin antoivat ymmärtää – siitä, että kunnalliset palvelut Lipposen mielestä pärjäisivät nyt kilpailussa yksityisen tuotannon kanssa. Tällä hetkellä ollaan vasta pisteessä, jossa kuntien palvelujen tuottavuutta on ryhdyttävä nostamaan!

Ennen vaaleja Lipponen painotti, että kuntien on SDP:n mielestä erityisen vaikea valvoa yksityisen palvelutuotannon laatua. Kun kunnallisten palvelujen tuottamisessa on Lipposenkin avoimesti tunnustamia koko tavalla merkittäviä ongelmia, miten mahtaa itse asiassa toimia kunnallisten palvelujen laadun valvonta? Kunnan valvoessa kuntaa ei lopputulos olekaan niin kaunis, kuin SDP vielä vaalitaistelussa teki äänestäjille selväksi.

SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen ansaitsee joka tapauksessa täyden tunnustuksen esiintymisestään Matka jatkuu -seminaarissa. Edessä on kuntien valtuustojen ankea arki ja siksi on pelkästään hyvä, että Lipponen käänsi selkänsä vaalipropagandalle. Kunnissa asioita ei hoideta isoilla sanoilla ja julistuksilla vaan rohkeilla, määrätietoisilla ja tervettä kunnallistaloutta kunnioittavilla teoilla.

Lipposen kunnallisia palveluja koskevat arviot tunnustavat tosiasiat. Tien pitäisi kaiken järjen mukaan viedä vähintään avoimeen keskusteluun, milloin myös yksityisen puolen olisi järkevää tuottaa kuntapalveluja.

SDP siirtyi vaalien alla monta piirua vasemmalle ja ainakin tällä kertaa taktiikka tuotti tulosta.

Menot