fbpx
Uutiset

Lipponen on Kekkosen linjalla

Presidenttiehdokas Paavo Lipponen (sd.) kertoo jatkavansa Urho Kekkosen linjaa. Tällä hän tarkoittaa sitä, että Suomi on maailmalla aktiivinen osallistuja ja vaikuttaja, ei sivustakatsoja.

-Uskon, että Kekkonen olisi ollut innolla viemässä Suomea Euroopan ytimeen ja euromaaksi. Suomi on aina pärjännyt terveellä itsetunnolla, se on ainoa järkevä linja, Lipponen sanoo Hämeen Sanomien haastattelussa.

Hän on huolissaan merkeistä, joiden mukaan Suomi olisi EU-politiikassaan vetäytymässä vastuusta.

-Meitä kuunnellaan ja voimme oikeasti vaikuttaa, se on jo moneen kertaan nähty. Nytkin valtiovarainministerimme on saanut läpi ajatuksensa, että IMF tulee vahvemmin mukaan hoitamaan Euroopan talouskriisiä, Lipponen muistuttaa.


Suomi elää myös Kreikasta

Lipponen ei hyväksykään poliitikkojen, saati presidenttiehdokkaiden löysiä puheita eurokriisistä.

-Olen meistä ehdottomasti kaikkein realistisin. Kansaa ei pidä johtaa harhaan romanttisilla kuvitelmilla markasta, hyvä ettei oravannahoista. Haukkumalla kreikkalaisia voimme viihdyttää toisiamme, mutta muuta hyötyä siitä ei ole, Lipponen toteaa.

Hänen mukaansa on taantumuksellista uskotella, että eurosta eroaminen auttaisi Suomen taloutta.

-Kyllä Ruotsi kaatuu siinä missä kaikki muutkin, jos Etelä-Euroopan talous romahtaa. Täytyy muistaa, että Euroopan maat ovat keskenään hyvin riippuvaisia toisistaan. Etelä-Eurooppa ostaa meidän vientituotteitamme, mehän elämme siitä.

Hänen mukaansa presidentinvaalikeskusteluissakin pitäisi siirtyä jo seuraavalle tasolle, hakemaan ratkaisua euron kriisiin.

-Ei kansankosiskelun merkeissä pidä tehdä hallituksen työtä vaikeammaksi. Kyllä kansa ymmärtää, ettemme voi muuttaa Suomen suuntaa ja palata ajassa taaksepäin.


Presidentti ei voi toimia ohi hallituksen

Lipposen mukaan euron kriisi ei johdu siitä, että Kreikka hyväksyttiin mukaan euroon. Todellisuudessa euron valuvika syntyi jo perustamisvaiheessa.

-Euroopasta puuttui yhteinen talouspolitiikka, pidemmälle menevät pelisäännöt ja valvontakoneisto. Saksa ajoi näitä aikanaan, mutta ne eivät toteutuneet. Nyt joudumme palaamaan euron syntykohtaan ja Suomen pitää olla mukana rakentamassa vahvaa euroa.

Mikä sitten on presidentin rooli eurokysymyksissä? Lipponen myöntää, että hänellä on pääministeriaikojensa peruja paljon suhteita Euroopan johtajiin. Presidenttinä hän ei toimisi kuitenkaan eduskunnan ja hallituksen ohi.

-Toki voin itsekin olla mukana vaikuttamassa eurooppalaisten kollegoideni kautta, mutta toimintatapa täytyy valita tarkkaan. Presidentti voi antaa asiantuntemuksensa ja kokemuksensa hallituksen käyttöön ja viime kädessä nämä asiat on ankkuroitava eduskuntaan, Lipponen sanoo.

Hän katsoo, ettei presidentin tule koskaan asettaa itseään muiden yläpuolelle kaikkitietävään asemaan.

-Minun kaltaiseni ihmisen tehtävä on tukea nuorta polvea, joka nyt on vastuussa. Aivan kuten Mauno Koivisto halusi tasoittaa tietä Esko Aholle. Presidentin tehtävä on vahvistaa luottamusta ja vähentää epäluottamusta, Lipponen pohtii.

Hän vieraili torstaina Hämeenlinnassa avaamassa työväenyhdistyksen vaalitoimiston. Lipponen puhui illalla myös Paasikiviseuran tilaisuudessa. (HäSa)

Menot