fbpx
Uutiset

Lipposen lähtö ravistelee SDP:tä

Hämeenlinna 10.3.2005

Varsinkin jälkikäteen on helppo todeta, että Paavo Lipponen sanoi keskiviikkona ääneen kaikkien tietämän tosiasian. Hän ilmoitti SDP:n puoluevaltuuston edessä jättävänsä puoluejohtajan tehtävät kesällä Jyväskylän puoluekokouksessa. Lipposen esiintyminen ei jättänyt mitään epäselväksi: demareiden on aika valita uusi puheenjohtaja, Lipposen puoleen asiassa on turha kääntyä.

SDP:ssä on päättymässä pitkä aikakausi. Varsin radikaali nuorisopoliitikko Paavo Lipponen astui SDP:n palvelukseen 1960-luvun lopussa, 12 puheenjohtajavuoden jälkeen hän jättää puoluejohtajan tehtävät maltillisena sosiaalidemokraattina. Hän on ollut vahva puheenjohtaja. Tästä osoituksena on yksin se, ettei Lipposen asema horjunut, vaikka hän jättäytyi pois SDP:n ja keskustan hallituksesta.

Lipposen esiintyminen puoluevaltuustossa oli lipposmainen. Hän ei perustellut ratkaisuaan saati ottanut puheeksi kiihtyvää kilpailua SDP:n puheenjohtajan paikasta. Lipponen keskittyi puolustamaan ulkopolitiikan yksimielisyyttä ja presidentin nykyisiä valtaoikeuksia. Viimeksi mainittu linjaus kielii, että Tarja Halonen on seuraavissa presidentinvaaleissa ehdokkaana. SDP:n riveistä lähteneen presidentin valtaa on helppo puolustaa.

Asiallisesti Lipposen kohtalo ratkesi viime eduskuntavaaleissa. SDP lähti voittamaan vaalit, mutta suurimmaksi puolueeksi kiri keskusta vaalikampanjalla, jonka keskeistä sisältöä Lipponen ei voi vieläkään sietää. Anneli Jäätteenmäki sai nauttia Irak-skandaalin takia vaalivoitostaan kuitenkin vain hetken. Lipponen päätti heti vaalien jälkeen, ettei hän halua ministeriksi Jäätteenmäen hallitukseen.

Lipposen eilinen päätös on SDP:lle sopiva. Politiikassa on uusiuduttava ja juuri tästä syystä demareiden on pestävä kasvojaan. Lipponen on edelleen politiikan raskasta sarjaa, mutta äänestäjät varmasti odottavat SDP:n johtoon uutta vetojuhtaa.

Lipposen seuraajat ovat kovin vaitonaisia. Tämä ei todista sitä, etteivätkö Tarja Filatov, Eero Heinäluoma, Antti Kalliomäki, Erkki Tuomioja ja Johannes Koskinen olisi päättäneet, suostuvatko he SDP:n puheenjohtajaehdokkaiksi vai eivät. Puheenjohtajaehdokkaiksi sysätyillä on ollut aivan riittävästi harkinta-aikaa. Demareitten kerma lukee peliä niin, ettei heti Lipposen ratkaisun jälkeen pidä olla liian innokas.

Tällä hetkellä ehdokas ylitse muiden on puoluesihteeri Eero Heinäluoma, joka ilmoittaa ratkaisustaan ensi viikolla. Jos vastaus on “kyllä”, Heinäluoman kaatamiseksi tarvitaan kova haastaja. Sellainen ei ole ainakaan Arja Alho, ainoa julkisesti SDP:n puheenjohtajan paikasta kiinnostunut demari.

SDP:ssä alkaa kähinä, joka voi jättää monen demarin sieluun vammoja. Kysymys ei ole nimittäin pelkästään puheenjohtajan valinnasta. Lipposen seuraajasta tulee ministeri ja tämä siirto puolestaan tarkoittaa sitä, että yksi demariministeri jättää vapaaehtoisesti tai puolueen komennosta Vanhasen hallituksen.

Menot