fbpx
Uutiset

Lipposen perinnönjako on alkamassa

Eduskunnan puhemies ja SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen osoitti olevansa sanansa mittainen mies. Politiikan raskassarjalainen ilmoittautui tavoittelemaan EU-komission puheenjohtajan tehtävää hyvissä ajoin ennen valintaa. Kun rima osoittautui olevan liian korkealla, hän ei tyytynyt rivikomissaarin virkaan, vaan vetäytyi tyystin komissaaripelistä. Lohdutuspalkinto ei pitkäaikaista pääministeriä enää kiehtonut.

Puhemiehen ilmoitus käynnisti kaksi prosessia. Lähipäivinä maan hallituksen on nimettävä suomalainen komissaariehdokas. Sosiaalidemokraattisessa puolueessa pinnan alla jo tovin käynnissä ollut puheenjohtajapeli nousee täyteen paloon. 63-vuotias Paavo Lipponen saa seuraajan ensi kesän puoluekokouksessa.

Lipposen aseman keventymisestä puolueessaan kertoo myös eduskuntaryhmän päätös omasta komissaariehdokkaasta. Puhemies oli Moskovasta palatessaan aidosti yllättynyt kuullessaan ministeri Sinikka Mönkäreen olevan puolueen komissaariehdokas. Yksikään eduskunta- tai ministeriryhmän jäsen ei välittänyt informoida puheenjohtajaa valinnasta.

Lipponen yritti kuitata asian leikkipuheilla, mutta tapaus osoittaa hänen painoarvonsa keventyneen eduskuntaryhmässä. Näinkin tärkeässä valinnassa ei ole tapana kävellä puheenjohtajan yli.

Ministeri Mönkäre nostettiin kisaan ilmeisesti imagosyistä, hallituksen toinen pääpuolue ei voi passiivisena odotella keskustan avausta.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman korosti, että tulevalla komissaarilla pitää olla ministerikokemusta ja hänen olisi hyvä olla nainen. Backmannin kärki onkin suunnattu pääministerin talouspoliittista erityisavustajaa Olli Rehniä (kesk.) vastaan. Hän on pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) suosikki, mutta herättää monesta syystä demarileirissä närää.

Backman tietää varsin hyvin, että esityksen komissaarista tekee pääministeri ja että hän varmistaa ehdokkaalleen tuen myös RKP:n ministeriryhmältä. Mikäli hallitus asiasta äänestää, ruotsalaiset ja keskusta muodostavat enemmistön.

Paavo Lipponen on komissaarivalinnassa poissa kuumasta ytimestä. Mitäpä hän siihen kovin tarmokkaasti puuttuisikaan, sillä valinta on hallituksen.

Sosiaalidemokraattien puoluekokoukseen on vajaa vuosi aikaa. Lähiviikkoina, viimeistään kesälomien jälkeen alkavat Lipposen seuraajaehdokkaat kaivautua koloistaan.

Politiikan kentälle syntyy kosolti uutta jännitettä, kun puheenjohtajaehdokkaat mittelevät keskenään ja kokoavat tukijoukkojaan.

Toistaiseksi Lipposen seuraajaa voi vain arvailla. Puoluesihteeri, kansanedustaja Eero Heinäluoma, työministeri Tarja Filatov ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Jouni Backman ovat tämän hetken ehdokasnimiä, mutta lista voi muuttua ja laajentua vielä moneen kertaan.

SDP:n puheenjohtajavaalin ratkaisevat puolueen jäsenten valitsemat puoluekokousedustajat, eivät kaikenkarvaiset gallupnikkarit tai imagokonsultit.

Menot

Uusimmat