Uutiset

Lisää isoja liikehankkeita tulossa Hämeenlinnaan

Hämeenlinna on pärjännyt hyvin kilpailussa uusista yrityksistä. Kehittämiskeskus Oy Hämeen yrityspalvelujohtajan Ari Räsäsen mukaan tämä on näkynyt toimitilamarkkinoilla uudisrakentamisena.

-Hämeenlinnaan on edelleen suunnitteilla muutamia valtakunnallisesti merkittäviä liikehankkeita. Toteutuessaan ne vahvistavat entisestään Hämeenlinnan asemaa yritysten sijoittumispaikkana.

Nämä hankkeet ovat toistaiseksi vielä niin alkuvaiheessaan, ettei Räsänen halua tässä vaiheessa paljastaa mahdollisia tulijoita.

Meno Hämeenlinnan toimitilamarkkinoilla vastasi viime vuonna koko maan yleistä kehitystä. Kauppoja tehtiin maltillisesti ja toimitilojen hinnat pysyivät ennallaan.

-Merkittäviä yli miljoonan euron toimitilakauppoja oli vain kaksi. Molemmissa omistajaa vaihtoi suuremman salkun osana ollut vuokrattu kiinteistö.

-Parhaiden kohteiden tuottovaatimukset pysyivät likipitäen ennallaan. Alimmillaan tuottovaatimukset olivat kahdeksan-yhdeksän prosentin tasolla, Räsänen sanoo.

Kiertoa odotettavissa

Kysytyimpiä Hämeenlinnassa olivat Räsäsen mukaan pienet liike- ja hallitilat.

-Liiketilojen kysyntä kohdistui edelleen ydinkeskustaan torin ja kävelykadun lähiympäristöön. Tämä alue laajentuu vuonna 2014 länteen päin, kun Hämeenlinnakeskus valmistuu. Tuolloin on odotettavissa kiertoa hämeenlinnalaisissa liiketiloissa.

Teollisuus- ja varastotilojen kysyntä oli kohtalaista. Kysyntä kohdistui etupäässä muutaman sadan neliön kokoisiin vuokrattavana olleisiin tiloihin, mutta tällaisia tiloja ei juuri ole tarjolla.

Toimistoja Hämeenlinnassa on tarjolla kysyntää enemmän. Keinusaareen on rakennettu nykyaikaista toimistotilaa, jota on saatu hyvin vuokratuksi. Sen sijaan keskustassa on tyhjillään vanhoja ja kunnoltaan vaatimattomia toimistoja.

Taajamissa rauhallista

Hämeenlinnan taajamien toimitilamarkkinoita Räsänen luonnehtii rauhallisiksi.

-Kalvolassa paikallisen kiinteistösijoittajan ostama ja saneeraama ostoskeskus on vetänyt hyvin vuokralaisia. Halleja on tarjolla muutamia, mutta kysyntää niistä on ollut harvakseltaan.

-Lammilla liiketilat ovat täyttyneet hyvin. Osuuskauppa Hämeenmaa laajentaa S-markettia ja sen viereisessä liikekiinteistössä aiemmin tyhjinä olleet tilat ovat pääasiassa käytössä. Myös Kesko saneeraa ja laajentaa omaa kauppakiinteistöään. Sivummalta tyhjää liiketilaa kuitenkin löytyy.

Hattulan toimitilamarkkinoilla on niin ikään rauhallista.

-Pienistä liike- ja hallitiloista on lähinnä satunnaista vuokrauskysyntää. Myös yksi sijoittajan vuokrauskäyttöön rakentama pieni halli on valmistunut. (HäSa)