Uutiset

Lisää kierroksia vaalikoneisiin

Hoi ehdokkaat! Vaaleihin on aikaa 17 päivää, mutta vaalikentillä aatteiden liekit eivät vielä roihua. Äänestäjät ja ehdokkaiden vaalitilit eivät toki kestäisikään kovin pitkää kampanjaa, mutta viimeistään pääsiäisen jälkeen pitää edes vähän virkistyä. Rahanpuute niistää näkyvyyttä. Oikeille rahamiehille on sama, keitä eduskunnassa on, sillä he voivat ilmeenkään värähtämättä häipyä maasta.

Yritysten kassat ovat kynillään ja johtajat edelleen kauhuissaan vaalirahajupakasta, rahaa ei tipu. Kovin isoa vekseliäkään niin epävarmaan sijoitukseen kuin vaalikampanjaan ei moni tohdi tehdä.

Tähän mennessä puoluejohtajat ovat käyneet laiskahkoa huutokauppaa leikkauslistoista ja sopeuttamistarpeesta. Sen verran tulevaa on kuitenkin hahmollaan, etteivät sosiaalidemokraatit ja kokoomus sovi enää samaan hallitukseen. Jos näin kuitenkin käy, kyse on molemmin puolin kaikkien aikojen naamapyykistä.

Toistaiseksi räväkin ehdotus on tullut ay-liikkeeseen ja saavutettujen etujen pyhään koskemattomuuteen mieltyneiltä demareilta. Eilisissä, aprillipäivän lehdissä työväenjohtaja Antti Rinne säväytti esittämällä pitkäaikaistyöttömiä vanhusten ulkoiluttajiksi. Se on toki tarpeellista työtä, mutta kuinka esitykseen suhtautuvat Nokian lemppaamat insinöörit tai työttömät paperimiehet?

Demarit haastavat muutenkin sovinnaista yhteiskuntajärjestystä. He luukuttavat kuin pölynimurikauppiaat, vaikka kerrostalojen rappuhuoneissa kielletään kerjääminen ja kaupustelu. Ehdokkaat syyllistyvät molempiin, he myyvät itseään ja kerjäävät ääniä.

Kansalaistottelemattomuutta ilmenee ulkomainonnassakin. Muutamat ehdokkaat hymyilevät valtateiden varsilla, vaikka ely-keskus on muuten tarkka tienvarsistaan. Virkamiehet ovat tunnetun loivaliikkeisiä. Vaalit on jo käyty, ennen kuin he kiireiltään ehtivät asiaan puuttua.

Talonpoikaisesta vapaudesta on vielä sen verran jäljellä, että maanomistaja päättää, missä peräkärryään pitää ja kenen kuvalla sen laidat koristaa.

Kevätkoleilla makkaratarjoilu on suosittua ehdokkaiden ja puolueiden vaalikojuilla. Ilmainen lenkinpätkä sopiikin mainiosti houkuttamaan kansaa ilosanoman äärelle.

Politiikalla ja makkaralla on muutenkin yhteistä. Kummankaan tekemistä ei ole viisasta näyttää ihmisille. Vasta lopputuloksen voi tuoda sopivasti maustettuna heidän ulottuvilleen.

Päivän lehti

9.4.2020