Uutiset

Lisäpelit tekivät hyvää taloudellekin

HPK:n toimitusjohtaja Risto Korpela myöntää, että liigajoukkueen sensaatiomainen nousu pudotuspeleihin teki hyvää myös seuran taloudelle.

– Lisäpelit auttavat joka tapauksessa hirveästi. Ne ovat budjetoimatonta tuloa, mutta on peleistä tietysti kulujakin. Pelaajilla on bonuksia pudotuspelipaikasta, ja Ouluun reissaaminen on kallista. Pääsylipputulot eivät mene suoraan viivan alle, mutta kokonaisuutena niillä on iso merkitys. Jäimme runkosarjassa budjetoidusta yleisömäärästä 101 katsojaa. Sen lisäpelit paikkaavat, Korpela sanoo.

Yleisömäärän lisäksi HPK jää tällä kaudella jälkeen myös sponsorituloissaan.

– Meillä oli myös kunnianhimoiset tavoitteet markkinointiyhteistyön kasvattamisessa, emmekä niissäkään päässeet ihan tavoitellulle tasolle. Pelit paikkaavat aika hyvin sitäkin. Katsotaan nyt, miten loppumetreillä taloudellisen tuloksen kanssa käy, mutta emme tee missään nimessä isoa tappiota, ja toivon mukaan tulos on jopa plus-merkkinen, toimitusjohtaja laskee.

Myös Ville Viitaluoman ja Jere Sallisen lähtö Ruotsiin helpotti taloutta.

– Sen on selvä juttu, emmekä olisi tehneet niitä ratkaisuja, jos niillä ei olisi ollut taloudellista vaikutusta. Puhumatta numeroista, meidän ei tarvinnut maksaa pelaajille kolmen kuukauden palkkaa ja saimme lisäksi Örebrolta pienen kompensaation. Ratkaisu oli myös henkinen, sillä pelaajat halusivat itse lähteä, Korpela kertoo.

Puolet vaihtuu

HPK on pitkin kevättä rakentanut ensi kauden joukkuettaan. Korpelan mukaan nykyisestä kokoonpanosta reilu puolet jatkaa myös ensi kaudella.

– Laukkasen Janne on rakentanut joukkuetta jo pitkään. Onneksi loppu kääntyi tällaiseksi. Ihan huikeata pelaamista, joukkue hitsaantui yhteen ja tällä linjalla haluamme myös jatkaa. Haluamme rakentaa yritteliään ja taistelevan ryhmän ensi vuodelle. Siinä on merkittävänä osana omat nuoret pelaajamme. On iso arvo, että joukkueessa on oman seuran juniorimyllyn läpikäyneitä pelaajia.

Yhtiöittämisessä edetään harkiten

HPK on edelleen ainoa jääkiekkoliigan seura, joka ei ole osakeyhtiö. HPK:nkin yhtiöittämisestä on puhuttu jo monen vuoden ajan.

– Siinä edetään harkituin askelin. On hyvin todennäköistä, että HPK:kin on jatkossa yhtiö, mutta aikatauluista ei osaa vielä sanoa mitään. Asian eteen tehdään kuitenkin töitä taustalla kaiken aikaa, Korpela sanoo.

Toimitusjohtaja kertoo, että HPK-edustusjääkiekko ry on mahdollisessa yhtiössäkin vahva toimija.

– Milloin yhtälö toteutuukaan, haluamme säilyttää siinä seudullisuuden ja yhteisöllisyyden. Se tarkoittaa käytännön tasolla sitä, että HPK-edustusjääkiekko ry on hyvin vahvasti mahdollisen yhtiön taustalla.

Korpelan mukaan mahdollinen yhtiöityminen on taloudellinen kysymys.

– 2000-luvun alun yhtiöitymisissä vaikkapa Jyväskylä ja Lappeenranta olivat pahoissa taloudellisissa tilanteissa. Paikkakunnilta löytyi mesenaatteja, jotka lähtivät viemään asiaa eteenpäin. Meillä on nyt kyse vastaavasta tilanteesta. Haluamme vakauttaa taloudellista tilannettamme. Pääomamme ovat nyt vähän reilu miljoona euroa miinuksella. Neljänä viime kautena olemme vieneet vakautussuunnitelmaa eteenpäin, mutta emme ole ihan pysyneet aikataulussa. Positiivista on se, että nykyään elämme runkosarjan tuotoilla noin plus-miinus nolla -tasolla. Yhtiöittämisestä tulevalla piristysruiskeella pystyisimme viemään asioita eteenpäin ja kehittämään toimintaa. Nyt olemme aika monessa asiassa tulleet siihen tilanteeseen, että olemme joutuneet siirtämään satsauksia eteenpäin, koska meillä ei ole ollut resursseja tehdä niitä, Korpela kertoo. (HäSa)

Asiasanat