Uutiset

Liukuen pitkin vedenpintaa - Melontaharrastus kiinnostaa yhä useampaa suomalaista

Kaipuu luontoon innostaa ihmisiä melonnan pariin. Suosion kasvu näkyy melonnan alkeiskursseilla.
Melojan tärkein varuste on kelluntaliivi. Kajakin ostaminen tulee ajankohtaiseksi siinä vaiheessa, kun harrastusta on takana jonkin verran. Karkkilalainen Mikko Uusitalo näyttää mallia kajakilla liikkumisesta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Melojan tärkein varuste on kelluntaliivi. Kajakin ostaminen tulee ajankohtaiseksi siinä vaiheessa, kun harrastusta on takana jonkin verran. Karkkilalainen Mikko Uusitalo näyttää mallia kajakilla liikkumisesta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kajakki lipuu verkkaisesti pitkin Liesjärven pintaa. Mela rikkoo rivakoilla työnnöillään kajakin ympärille peilautuvan peilikuvan. Järvenselällä kauhovaa melojaa ympäröi lounaishämäläinen järvimaisema ja luonnonrauha.

Melonta on kasvattanut suosiotaan viime vuosina suomalaisten keskuudessa. Ilmiö on havaittu melontaseuroissa ja luontoliikuntapalveluita järjestävissä yrityksissä. Seurojen järjestämät melonnan alkeiskurssit ovat yhä useammin loppuunmyyty ja luontoliikuntapalveluita tuottavan yrittäjän puhelin soi entistä useammin melontaretkikyselyiden merkeissä.

Suosion kasvun on havainnut myös Lounais-Hämeessä luontoelämyspalveluita tarjoava Erärenki Jouni Palén.

– Kun aloitin kuusi vuotta sitten yrittäjänä, melonta kiinnosti vain satunnaisia, yksittäisiä henkilöitä. Nyt erilaisille ohjatuille melontaretkille on kysyntää niin yksityisten henkilöiden kuin ryhmienkin osalta. Ohjatuista retkistä ovat kiinnostuneet erityisesti naiset, Palén kertoo.

Vuodessa hänen melontapalveluitaan käyttää noin 500 melojaa.

Liikunnan ilo ja nautinto

Yhtenä syynä melonnan kasvavaan kiinnostukseen on ihmisten kaipuu luontoon. Melonta yhdistää näppärästi liikunnan hyödyt ja nautiskelun.

Suomen melonta- ja soutuliiton toiminnanjohtajan Marjaana Riskun mukaan yhtenä syynä kasvavaan kiinnostukseen on myös ulkoilun ja liikunnan kasvanut suosio. Hän arvioi, että tällä hetkellä Suomessa on noin 95 000 melonnan harrastajaa.

– Ihmisillä on kaipuu luontoon. Kajakin kyydissä maisemia voi ihailla aivan uudenlaisesta näkökulmasta ja nauttia samalla luonnon kauneudesta, Risku perustelee.

Melonta sopii lähes jokaiselle liikkujalle. Myös nivelvaivoista kärsivä henkilö voi hypätä kajakin kyytiin, sillä melonta ei rasita tai kuormita niveliä toisin kuin monet muut urheilulajit.

Uimataito on melonnan harrastajalle välttämätön, sillä mahdollisen onnettomuuden sattuessa uiminen on ainoa keino pelastautua.

Alkuun pääsee kurssilla

Toiminnanjohtajan mukaan parhaiten melonnan aloittaminen onnistuu paikallisen melontaseuran järjestämällä alkeiskurssilla. Kurssin aikana aloittelija pääsee tutustumaan melontavälineisiin ja harjoittelemaan melonnan perustekniikkaa.

– Moni melontaseura lainaa mielellään omia välineitään aloittelevan harrastajan lajikokeiluun. Heti ensimmäisenä ei siis tarvitse sännätä tekemään kajakkikauppoja, Risku kertoo.

Melonnan kustannuksiin vaikuttavat harrastajan omat mieltymykset ja se, kuinka paljon hän haluaa panostaa melonnassa käytettäviin välineisiin.

Kun melontakokemusta on takana jonkin verran, oman kajakin ja melan hankinta voi tulla ajankohtaiseksi. Silloin harrastusbudjetti nousee satoja euroja ylöspäin.

Kelluntaliivi pakollinen hankinta

Melonnan harrastajan ainoa pakollinen hankinta on kelluntaliivi. Liivin tärkein kriteeri on, että se mahdollistaa ja mukautuu melonnan liikeratoihin.

– Melonta on halpa harrastus, sillä melontaseuran jäsenyyden hinnalla saa käyttää seuran kalustoa, jolloin omia välineitä ei välttämättä tarvita, Risku muistuttaa.

Melonta on turvallinen laji, sillä vakavampia onnettomuuksia sattuu harvoin. Vesille on silti mentävä aina turvallisuus edellä.

Ympäristön havainnointi on tärkeää tapaturmien välttämiseksi. Melojan kannattaa seurata sääolosuhteiden muutosta, eikä melomaan kannata lähteä, jos säätiedotuksessa luvataan myrskyä tai kovaa tuulta. Meloja on kuitenkin aina veden armoilla, eikä onnettomuuden riskiä kannata vähätellä.

– Aina, kun liikutaan vesistöissä, hukkumisen riski on olemassa, Risku muistuttaa.

Maisema uudesta näkökulmasta

Erärenki Jouni Palénin kaukaisimmat melonta-asiakkaat ovat tulleet Kiinasta. Luontoliikuntapalveluyrittäjän mukaan Lounais-Hämeessä melontaa harrastavat kuitenkin pääasiassa suomalaiset matkailijat. Suurin osa heistä tulee suurista kaupungeista, kuten Helsingistä, Turusta ja Tampereelta.

Erärenki järjestää kaikille avoimia, ohjattuja melontaretkiä sekä räätälöityjä retkiä ryhmille. Myös pelkkä kajakin vuokraaminen on mahdollista.

Erärenki uskoo, että ihmisten lisääntynyt kiinnostus luontoliikuntaa, kuten patikointia kohtaan on heijastunut myös melontaan. Palénin mukaan monet haluavat nähdä maalla kuljetut maisemat nyt vedestä käsin. Samalla melonta tarjoaa patikointiin pientä lisämaustetta ja jotakin uutta. HÄSA

 

Melonta

Noin 95 000 harrastajaa. Läheskään kaikki harrastajat eivät kuulu urheiluseuratoiminnan piiriin.

Sopii harrastuksena kaiken ikäisille. Ainoa vaatimus on riittävä uimataito.

Kehittää niska- ja hartiaseudun lihaksia. Melonnassa myös vatsalihakset pääsevät töihin.

Melontaharrastuksessa pääsee parhaiten alkuun melontaseurojen ja luontoliikuntaa järjestävien yrittäjien kursseilla.

Kelluntaliivi on melojan ainoa pakollinen varuste.

Monen melontaseuran jäsenmaksuun kuuluu kalustonkäyttöoikeus. Omaa kajakkia ei välttämättä heti tarvitse hankkia.

Melontaharrastuksen kustannuksiin vaikuttavat eniten harrastajan välinehankinnat.

Melonta on turvallinen harrastus. Turvallisuuteen vaikuttavat sääolosuhteet sekä melojan taitotaso.

Suomessa on runsaasti melontareittimahdollisuuksia.

Hämeenlinnassa toimii melontaseura Vanajaveden vesikot.

Päivän lehti

15.7.2020